BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Nikola Špirić primio odlazećeg i novoimenovanoga šefa misije MMF-a za BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić razgovarao je danas s odlazećim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Kostasom Hristuom i njegovim nasljednikom Ronom van Rudenom koji će ubuduće obavljati ovu dužnost.

Ministar Špirić zahvalio je Hristou na dosadašnjoj saradnji i zalaganju, a Van Rudenu je poželio dobrodošlicu uz očekivanje da će dobra saradnja biti nastavljena.

Sagovornici su se složili da je neophodno raditi na reformama koje proizlaze iz Pisma namjere s MMF-om te da ih treba provoditi na svim nivoima vlasti.

Istaknuto je da je prvi monitoring Misije MMF-a u vezi s novim aranžmanom planiran polovinom novembra.

Ministar Špirić informirao je predstavnike MMF-a u vezi s usvajanjem budžeta institucija BiH za 2013. godinu, te izrazio očekivanje da će, prvi put, biti usvojen do kraja godine jer je nacrt završen na vrijeme i upućen iz Ministarstva finansija i trezora BiH predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Ministar finansija i trezora BiH podsjetio je da je ranije usvojen Globalni fiskalni okvir za period 2012.- 2015. godina te da ne bi trebalo biti problema prilikom usvajanja budžeta ukoliko se ne povedu neosnovane političke rasprave kao što je bilo početkom ove godine.

Ispostavilo se da su neosnovane sve optužbe političara koji su tvrdili da će institucije BiH biti ugrožene zbog ušteda i manjeg ovogodišnjeg budžeta jer ćemo ovu godinu završiti sa suficitom“, rekao je Špirić.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc koji, također, napušta ovu funkciju i odlazi iz BiH a ministar Špirić iskoristio je ovu posjetu da mu zahvali na saradnji, uspješnom i osobenom načinu rada koji je dao dobre rezultate, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Fena/Informer.ba