Politika Vijesti

Nikola Špirić: Tihić želi dominaciju

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je prijedlog lidera SDA Sulejmana Tihića da vlast u BiH treba formirati na osnovu rezultata popisa iz 1991. godine pokazatelj njegove želje za dominacijom.

Špirić je ocijenio da je Tihićeva izjava smiješna i da je pokazatelj njegove želje za dominacijom koju ne umije da sakrije, ali i ružna poruka, prije svega, prema Hrvatima.

“Konstitutivni narodi ne mogu biti konstitutivni 17 ili 33 odsto ili 51 odsto. Neko je ili konstitutivan ili nije“, rekao je Špirić medijima iz RS u Beogradu i dodao da se “Hrvati zato i protive popisu u BiH” i da će sve dok ne budu definisani kao konstitutivan narod pružati otpor tome.

On je dodao da raspodjela vlasti u BiH mora biti obezbijeđena na način koji omogućuje da svi BiH prihvate kao svoju.

“Ako Srbima kažete da ne mogu imati Ministarstvo inostranih poslova zašto bi oni doživljavali BiH kao svoju državu. Ako Hrvatima kažete da ne mogu imati predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH zašto bi je i oni doživljavali kao svoju”, rekao je Špirić.

Špirić je istakao da političari u BiH ponekad izgube mjeru i da je i na Tihiću, između ostalog, odgovornost što godinu i mjesec dana poslije izbora nije konstituisana vlast na nivou BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić predstavio je juče Nacrt sporazuma o etničkom rasporedu pozicija u institucijama na nivou BiH, koji je u formi prijedloga uputio liderima vodećih političkih partija SNSD-a, SDS-a, SDA, SDP-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

On je objasnio da je prijedlog u skladu sa Ustavom BiH i popisom stanovništva iz 1991. godine, prema kojem na 63 vodeće pozicije u institucijama BiH i u ukupnoj strukturi zaposlenih, treba biti oko 43,5 odsto Bošnjaka ili 26 pozicija, oko 31,2 odsto Srba ili 19 pozicija, oko 17,4 odsto Hrvata ili 11 pozicija i oko 7,9 odsto iz reda ostalih ili pet pozicija.

 

Srna/Informer.ba