Izdvojeno Politika Vijesti

Nikšić optužuje Vrankića za zloupotrebu položaja

Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić ubijeđen je da u ponašanju ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića postoje elementi klasične zloupotrebe položaja u slučaju otkazivanja potpisivanja kreditnog ugovora vrijednog 166 miliona KM za izgradnju tri dionice auto-puta na koridoru Pet C koje vode kroz Federaciju.
Prema Nikšićevim riječima, sve ukazuje na to da se u ovom slučaju radi o klasičnom sračunatom nanošenju štete građanima BiH, odnosno FBiH.

“Mislim da HDZ ovim želi da uspori i zaustavi Vladu FBiH“, rekao je Nikšić za “Oslobođenje” ističući da Vlada neće stati sa svojim aktivnostima na eksproprijaciji na dionici autoputa od Odžaka do Svilaja.

Federalni premijer se nada da je Vrankić “svjestan da ne može zaustaviti” ovu investiciju, ocijenivši da je puno manji problem političika šteta koju želi nanijeti Vladi FBiH od štete koju nanosi BiH i njenim građanima.

Osim dionice Odžak – Svilaj vrijedne 60 miliona eura, iz kredita Evropske investicione banke (EIB) bila bi finansirana i izgradnja još dvije dionice autoputa na koridoru Pet C Vlakovo – Lepenica i Lepenica – Suhodol u vrijednosti 106 miliona eUra.

Vlada FBiH danas će razmatrati informaciju o otkazivanju sastanka delegacije nadležnih federalnih ministarstava i Ministarstva finansija i trezora BiH sa predstavnicima Evropske investiocine banke na kojem je trebalo da bude potpisan ugovor o kreditu za izgradnju tri dionice autoputa na koridoru Pet C koje vode kroz Federaciju.

Srna/Informer.ba