Politika Udarno Vijesti

Nikšić podržao inicijativu da mladi dobiju resorno ministarstvo

Sedmočlana delegacija Komisije za mlade Parlamenta Federacije BiH na čelu sa predsjednikom Komisije Mirzom Ustamujićem posjetila je danas Ured premijera Federacije BiH Nermina Nikšića. U delegaciji je pored Ustamujića, federalnog poslanika Saveza za bolju budućnost BiH bila i Alma Ferović, potpredsjednica SBB BiH.

Tokom sastanka kom je prisustvovao i ministar za obrazovanje i nauku Damir Mašić, razgovaralo se o koracima koji se mogu poduzeti u 2011. godini, a u cilju dobivanja nadležnog ministarstva i konkretnijeg pristupa u provođenju Zakona o mladima FBiH, koji je usvojen 2010. godine.

“Na ovaj način, učinili bi veliki iskorak naprijed kada je u pitanju provođenje Zakona o mladima, osigurali dobru osnovu za budući rad nadležnog ministarstva, kao i utjecali na poboljšanje položaja mladih u narednom periodu. Ukoliko ne reagiramo čim prije bojim se da bi izgubili relanu mogućnost da progresivnije utječemo na budžet za 2012. godinu kada je u pitanju položaj mladih u Federaciji BiH
“, kazao je Ustamujić.

Federalni premijer je podržao inicijativu Komisije, da mladi u najkraćem mogućem roku dobiju resorno ministarstvo koje bi se bavilo njihovim problemima. Također, prihvatio je prijedlog, kako je to već ustaljena praksa u svim europskim zemljama, da pitanja mladih budu usko vezana za već postojeće Ministarstvo kulture i sporta FBiH pri kojem djeluje Centar za mlade, a koji je potrebno dodatno osnažiti.

 

Informer.ba