BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Nikšić:Odluke Skupštine Elektroprenosa su u potpunosti implementirane u Sporazum SDP-a i SNSD-a

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je komentirajući jučerašnji sastanak u Briselu, izrazio zadovoljstvo što su afirmisane sve odluke Skupštine Elektroprenosa koje su on i premijer RS-a Aleksandar Džombić dogovorili i donijeli u februaru ove godine i što je “konačno skinuta fama s priče o Elektroprenosu”.

Odluke Skupštine Elektroprenosa su u potpunosti implementirane u Sporazum SDP-a i SNSD-a – naglašava federalni premijer.

U izjavi za Agenciju FENA, premijer Nikšić kaže kako su se do sada svi fokusirali na dio Sporazuma SDP-a i SNSD-a koji govori o raspodjeli dobiti Elektroprenosa, a svjesno ili ne se previđalo da se Sporazumom u potpunosti podržavaju odluke Skupštine Elektroprenosa.

Nakon što je to jučer razjašnjeno u Briselu, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino i njegovi saradnici iz Evropske komisije su afirmisali odluke Skupštine Elektroprenosa i onoga što stoji u Sporazumu SDP-a i SNSD-a – kazao je premijer Nikšić.

U Briselu je jučer održan sastanak o temi “Kompanija za prenos električne energije u BiH (Elektroprenos) – Pitanje izmjene Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH, funkcionisanje i deblokada menadžmenta, Upravnog odbora i upravljačke strukture”.

Sastanku su uime BiH prisustvovali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Erdal Trhulj, šef Misije BiH pri Evropskoj uniji ambasador Igor Davidović, savjetnici premijera RS-a i FBiH, a u ime Evropske komisije direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije EK Paola Pampaloni, direktor Odjeljenja za zapadni Balkan u generalnom direktoratu EK za proširenje Pier Mirel te predstavnici energetske zajednice.

 

Fena/Informer.ba