BiH Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Nina Hastor vozila na metadonu

Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva u Kantonalnom sudu u Sarajevu, nastavljeno je suđenje nekadašnjoj manekenki Nini Hastor, koja je optužena da je počinila teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa, odnosno izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao njen suvozač Irfan Rondić.

Intervencija vatrogasaca

Prema optužnici, Hastor je 8. marta prošle godine u Ulici IX transverzala u Sarajevu upravljala alfa romeom bez vozačke dozvole. Ona se kretala brzinom od 86 kilometara na sat kada je izgubila kontrolu nad upravljačem, skrenula s ceste te udarila u metalni stub ulične rasvjete. Od siline udara Nina Hastor i Irfan Rondić, koji je bio suvozač u alfi, ostali su prikliješteni u vozilu te su pozvani vatrogasci kako bi izrezali lim i izvukli povrijeđene. Rondić je u tom udesu zadobio povrede mozga te višestruki prelom lobanje, usljed čega je preminuo u bolnici deset dana kasnije. Hastor je u ovoj nesreći slomila lijevu natkoljenicu.

Na sudskom ročištu održanom u petak Lejla Hasanbegović, tužiteljica u ovom postupku, u sudski spis je uložila izvještaj o uviđaju sa lica mjesta, koji je sačinio MUPKS-a, a u kojem je utvrđeno da je prilikom nesreće teško povrijeđen Rondić. Također, u spis je uložena i dokumentacija koja se odnosni na kriminalističku obradu mjesta nesreće i tom prilikom sačinjena fotodokumentacija, te nalaz obdukcije tijela preminulog Rondića.

S obzirom na to da je Tužilaštvo u vrijeme istrage dobilo i informaciju da je Hastor uživalac opojnih droga, od čije se ovisnosti i liječila, ona je, također, testirana na narkotike, a rezultati analiza su uvršteni u predmet.

Ulažemo u spis nalaze urina iz kojih je vidljivo da je optužena prilikom testiranja, neposredno nakon nesreće, bila pozitivna na metadon i diazepam. Također, ulažemo i nalaze krvi u kojima ovo prisustvo nije pronađeno zbog činjenice da prilikom uzimanja uzorka nije uzeta dovoljna količina krvi, kazala je tužiteljica Hasanbegović.

Tužilaštvo je predsjedavajućem Vijeća Jasenku Ružiću predalo i dokumente sa nalazima vještačenja alkohola u krvi optužene, kao i rezultate vještačenja sudskih vještaka neuropsihijatara te saobraćajnog inženjera.

Svjedoci odbrane

Ulaganjem ovih dokaza, završen je dokazni postupak optužbe u ovom predmetu te će na narednom ročištu, zakazanom za 21. decembar, odbrana početi sa iznošenjem dokaza.

Prema riječima Edina Suljića, advokata optužene, odbrana će u postupku dokazati da optužena nije počinila djelo koje joj se stavlja na teret.

Već na narednom ročištu, kao svjedoci odbrane bi trebali biti saslušani Aladin Mehinagić, te Amer Dženanović, ali i optužena Nina Hastor.

Oslobođenje/Informer.ba