BiH Izdvojeno Vijesti

Nisu obavezne ni vjeronauka ni kultura religija: Suljagić opet izazvao haos!

Emir Suljagić, ministar za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo, obavijestio je prije dva dana sve škole u Sarajevu da djeca ne biraju samo između predmeta Vjeronauka i Kultura religija nego da mogu izabrati da uopće ne pohađaju nijedan od tih predmeta!

Suljagić je, nakon što je već krajem prošle školske godine izazvao haos s odlukom o nepriznavanju ocjena iz vjeronauke, ponovo izazvao zbunjenost prosvjetnih radnika i ponajviše roditelja.

Dva predmeta

Osim toga, Suljagić je obavezao škole da učenicima koji neće nijedan od ta dva predmeta osiguraju “nadzor nastavnika i stave im školske resurse na raspolaganje“.

Jučer je reagirao i Rijaset Islamske zajednice u BiH saopćenjem koje potpisuje Ekrem Tucaković, a u kojem se kaže da Suljagić opet izaziva “pravnu nesigurnost”. Oni kažu da je razlog nove Suljagićeve odluke činjenica da je nakon uvođenja predmeta Kultura religije povećan broj učenika koji će pohađati vjeronauku!

Po drugi put ministar samovoljno otvara mogućnosti nepohađanja nijednog predmeta i zanemaruje mišljenja stručne službe Ministarstva i Prosvjetno-pedagoškog zavoda te otvara mogućnost koja nije predviđena niti je igdje spomenuta. Ovom odlukom učenici će ponovo imati ocjenu manje” – navode iz Rijaseta.

I pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Petar Jukić naglasio je da je odluka na sjednici Vlade bila jasna i da učenici moraju ići na jedan od ova dva predmeta te da ga zbunjuje ova odluka.

Samovolja ministra

Ministar Suljagić može donositi kakve hoće odluke, ali mi hoćemo demokratska prava što se tiče vjeronauke. Glavni razlog uvođenja alternativnog predmeta bilo je zbrinjavanje djece s hodnika, a ovom trećom varijantom to neće biti postignuto. Svima je jasno da 90 posto roditelja šalje djecu na vjeronauku i ubuduće neka na to računaju svi političari” – kaže Jukić.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS nismo dobili nikakav odgovor. Kao razlog tome navode veliko opterećenje Ministarstava radi početka nove školske godine.

Treća varijanta

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, kaže da je ministar jučer bio upoznat sa stavovima Sindikata, ali da nije uvažio njegova mišljenja. Piše Dnevni avaz.

Na jednom sastanku ministar je rekao da će djeca kao treću varijantu u školi igrati puce. Mi tu varijantu zovemo “ministrova puca”. Očigledno je da se uvodi politizacija u obrazovanje. Na sastanku u Ministrstvu jučer je ministar otvoreno rekao da je ovo politička odluka SDP-a. Zbog 15 e-mailova od stranačkih kolega utjecajnih ljudi u KS ministar mijenja sistem obrazovanja, a zanemaruje se ono što traži 40.000 ljudi” – kazao je Sivro.

 

Informer.ba