BiH Udarno Vijesti

Nives Kanevčev: Nema političkih pritisaka na rad Tužilaštva KS-a

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo riješilo je u toku 2011. godine 3.587 predmeta u cijelosti, a djelimično 878 od  4.294 predmeta, koliko je zaprimilo u toku protekle godine. 

Proporcionalno najviši rast broja prijava u 2011. zabilježen je u Odjelu za privredni kriminalitet (za 79,73. posto više u odnosu na 2010.)  te u Odjelu za opći kriminalitet (za 24,62 posto više), dok broj prijava iz nadležnosti Odjela za ratne zločine bilježi pad od 71,43 posto u odnosu na 2010., a što predstavlja 28,16 posto više zaprimljenih prijava u odnosu na prethodnu godinu.

Glavna kantonalna tužiteljica Nives Kanevčev istaknula je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da proteklu godinu karakterizira povećanje broja prijava za krivična djela – teške tjelesne ozljede, ugrožavanje sugurnosti, nasilje u porodici, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet narkotika i zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te teške krađe i razbojništva.

Govoreći o pokazateljima sadržanim u Izvještaju o radu Kantonalnog tužiteljstva za 2011., Kanevčev je podsjetila da je Tužiteljstvo u toku te godine zaprimilo prijave protiv 5.559 osoba, od čega je riješeno 84,4 posto, ili prijave koje su se odnosile na 4.692 osobe.

Glavna kantonalna tužiteljica naglasila je da je i pored objektivnih okolnosti – nemogućnosti upošljavanja novih tužitelja, odnosno kadrovske nepopunjenosti u skladu sa sistematizacijom, Tužiteljstvo u toku prošle godine, izraženo procentualno ostvarilo je normu od 83,54 posto.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s eventualnim političkim pritiscima za obustavu ili pokretanje istraga u određenim “osjetljivim predmetima”, Kanevčev je kazala da u Kantonalnom tužiteljstvu takve vrste pritisaka nije bilo, te da postupajući tužitelji rade neovisno i u skladu s utvrđenim pravilima, odnosno na temelju dostupnih saznanja i dokaza.

Na pitanje u vezi s oslobađajućim presudama u slučajevima u kojima su procesuirani visoki dužnosnici, glavna kantonalna tužiteljica je kazala da je u nadležnosti Tužiteljstva da podigne optužnicu, a da je Sud taj koji je potvrdi ili ne potvrdi, te da je bilo predmeta u kojima je Sud smatrao da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženih, na što je uložena žalba, budući da se radi o prvostepenim, nepravomoćnim presudama.

Navela je, istovremeno, da je u toku rad na određenom broju “velikih predmeta” koji se uglavnom tiču oblasti privrednog kriminaliteta, te da se uskoro može očekivati njihovo procesuiranje, uz opasku da ne može govoriti o konkretnim slučajevima.

Odgovarajući na upit u vezi s neriješenim slučajevima ubistava, Kanevčev je podsjetila da je slučaj ubistva federalnog doministra unutarnjih poslova Joze Leutara preuzelo državno tužiteljstvo, a da se u vezi s ubistvima Nedžada Ugljena, Taiba Torlakovića, Ramiza Delalića i određenom broju drugih slučajeva još vode istrage protiv nepoznatih počinitelja.

I u toku 2011. Kantonalno tužiteljstvo posebnu pažnju poklonilo je rješavanju predmeta maloljetničkog prijestupništva, u vezi sa čime je  zaprimljeno prijava u odnosu na 435 maloljetne osobe, a ukupno u radu bile su 522 prijave.

U toku izvještajnog perioda zaprimljeno je 306 izvještaja u odnosu prema 435 maloljetnih osoba, što je za 34,26 posto više nego u toku 2010.

 

Fena/Informer.ba