Svijet Udarno Vijesti

Njemačka u očajnoj potrazi za stručnim kadrom

Nastankom krize, posao najviše traže radnici iz Španije, Portugala i Grčke. S druge strane, i Njemačka hitno traži radnu snagu. Agencije za rad pokušavaju da spoje ponudu i potražnju, ali to nije lako.

Centrala za posredovanje stranih i stručnih radnika koja pripada njemačkoj Agenciji za rad pronašla je 17.000 Španaca koji su u suštini spremni za rad u Njemačkoj. To je međutim premalo.  U Njemačku će od tog broja ionako doći najviše 1500 radnika. To je samo kap u moru, kaže direktor za radno-tržišnu politiku pri Institutu za budućnost rada, Himar Schneider:

“Najveća opasnost, koja je u suštini već postala realnost, je ta da Njemačka ostane iza drugih zemalja. Mi već sada nemamo onaj broj migranta, koji bi nam zaista bio potreban.“

Šnajder računa da će Njemačkoj u narednih trideset godina nedostajati od 300.000 do 500.000 stručnih lica – i to svake godine.

Šanse u krizi

Beate Raabe  iz Centrale za posredovanje stranih i stručnih lica smatra da su zbog krize u južnoj Evropi trenutno dobre šanse za pronalazak stručne radne snage koji su ujedno raspoloženi i za selidbu u inostranstvo. Raabe istovremeno ocjenjuje i da će dugoročna potraga za odgovarajućim stručnim kadrom u Evropi biti teška:

“I druge evropske zemlje imaju sličan problem sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. Svi oni već sada, na primjer, traže ljude u zdravstvu, ali i u tehničkim oblastima, inžinjeri se traže svuda. To znači da stručnjaci pomenutih profesija imaju mogućnost zapošljavanja i u svojim zemljama, tako da bi time mogla opasti njihova spremnost na mobilnost.“

Hilmar Schneider iz Instituta za budućnost rada ne gaji nade u politiku. Ko će se od političara zalagati za migraciju, kada time garantovano gube izbore? U mnogim dijelovima svijeta se već priča da strana kvalifikovana radna snaga i nije baš dobro došla u Njemačkoj. Osim toga, njemački kao strani jezik često nije u ponudi škola u inostranstvu.

I dok strane stručnjake u Velikoj Britaniji i Skandinaviji čekaju stan i mjesto za njihovu djecu u vrtiću, u Njemačkoj sve to prethodno moraju sami regulistati. Schneider nije ubijeđen u neku pozitivnu promjenu. Postane li potraga za stručnjacima iz inostranstva previše naporna, Schneider smatra da će se i preduzetnici prilagoditi novom trendu – svoja će preduzeća otvoriti tamo, gdje mogu naći kvalifikovane radnike, piše Deutsche Welle.

 

Informer.ba