Svijet Udarno Vijesti

Njemačka: Pronacistička modna marka otvorila shop po imenu masovnog ubice Breivika

Njemačka modna marka Thor Steinar, koja je popularna među njemačkim neonacistima, izazvala je nezadovoljstvo među zvaničnicima u gradići Chemnitzu na istoku te zemlje zbog otvaranja prodajnog mjesta po imenu “Brevik”, što je veoma slično imenu norveškog masovnog ubice Andersa Behringa Breivika.

Thor Steinar koristi norveške tematike i prodavnicama daje imena po mjestima u Norveškoj. Brevik je gradić južno od Osla sa oko 2 700 stanovnika.

Portparol gradske skupštine Chemnitza Katja Uhlemann rekla je listu Die Welt da zvaničnici “planiraju da učine svaki neophodan korak kako bi bila sporna radnja bila zatvorena što je prije moguće”.

Grad Chemnitz nalazi se u pokrajini Saksonija u čijem parlamentu je, između ostalih, osam poslanika iz stranke krajnje desnice “Nacionaldemokratske partije” (NDP).

Poslanik iz “Socijaldemokratske partije” Hanka Kliese rekla je da je “skandalozno ime prodavnice pokazuje novi kvalitet u agresiji, ekstremizmu krajnje desnice i kapacitet nasilja Thor Steinar“.

Breivik, koji je sada u zatvoru, izražavao je svoje krajnje desničarske stavove na internetu i bio je protiv, kako je on smatrao, “marksističko islamističkog” preuzimanja Evrope.

U julu prošle godine aktivirao je bombu u centralnom dijelu Osla i potom je naoružan upao u ljetnji kamp mladih aktivista vladajuće “Laburističke partije”. Ubio je 77 osoba.

 

Srna/Informer.ba