Svijet Udarno Vijesti

Njemačka: Ubuduće će se oduzimati djeca nacistima

Djeca njemačkih roditelja koji se deklarišu kao neonacisti uskoro bi mogla biti izdvojena od porodica te predana socijalnim službama, javlja Daily Mail.

Njemačke su se vlasti odlučile na taj korak kako bi se iskorijenilo sve češće veličanje Adolfa Hitlera i Trećeg Rajha. Veliku zabrinutost izazvao je sve veći broj ljetnih kampova i posebnih škola u kojima se djeci nacistički pokret, koji je ubio više od šest miliona jevreja tokom Holokausta, predstavlja kao nacionalno dobro.

Nedavna racija u jednom od kampova otkrila je dječje slagalice koje pokazuju njemačke granice prije Drugog svjetskog rata te bojanke kojima se djecu poticalo da se zbliže s Hitlerom. Osim toga otkrivene su torte sa simbolima SS-a i ukrasi u obliku svastika.

“Kada ideološki utjecaj dosegne takav nivo da prijeti djetetovoj dobrobiti, država i javne institucije moraju naći pronaći rješenje situacije”,
pojasnio je Ginter Hofman, stručnjak za prava djece, prenosi Jutarnji list.

Djeca su u kampovima učena da je “demokratija za slabiće” te da “samo nacionalno zajedništvo predvođeno novim Firerom može spasiti zemlju”. Dodaje se i kako “nasljednika Hitlera tek treba otkriti”. Imaju i predavanja u kojima ih se uči da je nacistički pokret 1930. godine “spasio” Njemačku nakon poraza u Prvom svjetskom ratu.

Sve je više neonacističkih kampova, pod imenom “Narod i domovina”, izniknulo posljednjih godina širom Njemačke kako bi se edukovala djeca pronacističkih roditelja.

Najdrastičnija situacija je u mjestu Jamalu, oko 160 kilometara od Berlina, gdje se 99 posto stanovnika deklariše nacistima i ponosni su na to.

Vlasti vjeruju kako nekoliko hiljada porodica odgaja svoju djecu u pronacističkom okruženju.

 

Informer.ba