Svijet Vijesti

Njemačka ukida obavezno služenje vojnog roka

Njemačkoj se u u petak nakon 55 godina ukida obaveza služenja vojnog roka koju će zamijeniti tzv. Savezna dobrovoljna služba kroz koju bi bile zadovoljene potrebe oružanih snaga kao i sektora koji su dosad pokrivali civilni vojnici.

Polazim od toga da će se u godinama koje dolaze prijaviti dovoljno vojnika za ugovore na određeno vrijeme kao i dobrovoljce”, rekao je njemački ministar odbrane Thomas de Maiziere (Kršćansko demokratska unija CDU) za dnevnik Bild od petka. On je objasnio da se za početak “novog razdoblja Bundeswehra” prijavilo 13.000 dobrovoljaca.

U četvrtak su posljednji vojnici koji su služili pod vojnom obavezom, nakon šestomjesečnog služenja, napustili njemačke kasarne. Ukidanje vojne obaveze je privremene naravi jer nije uneseno u Ustav. Time je instituciju vojne obaveze moguće aktivirati jednostavnom većinom zastupnika u Bundestagu.

Demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel odluku o privremenom ukidanju vojne obaveze donijala je u sklopu opsežnog programa štednje kojim ministarstvo odbrane do 2014. namjerava uštediti 8,3 milijardi eura. Daljnji cilj je Bundeswehr učiniti manjim, fleksibilnijim i bolje pripremljenim na misije u inozemstvu.

Vojna obaveza uvedena je 1955. godine a u 55 godina vojni rok je odlužilo preko 8 miliona vojnika.

Nova Savezna dobrovoljna služba može trajati do 23 mjeseca a za službu pod oružjem ili u civilnom sektoru mogu se prijaviti i muškarci i žene. Drugi dio potrebe za kadrom Bundeswehra bit će pokriven profesionalnim vojnicima koji će potpisivati ugovore na određeno vrijeme.

Bundeswehr bi ubuduće trebao brojati najviše 185.000 vojnika. Ubuduće će i strancima koji žive u Njemačkoj biti omogućena služba u oružanim snagama, prenosi Hina.

 

Informer.ba