Izdvojeno Svijet Vijesti

Njemačka: Zabrinjavajuće brzo širenje smrtonosne bakterije

Njemački ministar poljoprivrede Ilse Aigner ocijenila je danas da je zaista zabrinjavajuće brzo širenje opasne bakterije koja bi mogla biti uzrok smrti tri osobe.

“Zaista je zabrinjavajuće. Za sada još ne možemo reći šta je izvor infekcije i zato ne možemo isključiti nove slučajeve”, izjavila je Aigner koja je takođe zadužena za zaštitu potrošača pri državnom prodajnom lancu ARD.

Njemačke sanitarne vlasti upozorile su juče na brzo širenje bakterije enterohaemorrhagic Escherichia coli (Eceh) koja prouzrokuje krvarenje u digestivnom sistemu.

Do sada su tri osobe preminule od moguće infekcije bakterijom koja se širi na sjeveru Njemačke uglavnom u luci Hamburg.

U toku su analize koje bi trebalo da utvrde pravi uzrok smrti ovih osoba.

Međutim u Njemačkoj je u posljednje dvije sedmice registrovano više stotina zaraženih ovo bakterijom, navodi Institut Robert Koch, federalna ustanova za kontrolu i borbu protiv bolesti.

Od nekoliko stotina zaraženih više od 80 oboljelo je od hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS), koji uzrokuje ova zarazna bakterija koja dospijeva u ljudski organizam putem hrane.

Crijevna infekcija manifestuje se kao krvavi proliv, oboljeli povraća i ima bolne grčeve u stomaku. Ukoliko bakterija dospije do krvi dolazi do teškog oštećenja bubrega, što u najgorem slučaju dovodi do smrti. Ova bakterija živi u crijevima goveda. Ljudi se njome inficiraju kontaktom sa životinjama ili unosom hrane.

Ministarstvo upozorava da se preduzmu nephodne preventivne mjere kao bi se izbeglo širenje zaraze.

Njemački štampani mediji danas su objavili niz preventivnih savjeta koje su dali saradnici medicinskih centara i instituta, a prije svega, da se povrće prije upotrebe dobro opere, a u najboljem slučaju i prokuva.

Stručnjaci nemaju odgovore ali tvrde da ova opasna crijevna bakterija nije nova, međutim nemaju obrazloženje zbog čega je sada mutirala.

Crijevna bakterija u Njemačkoj širi se od sjevera prema jugu zemlje i već je zahvatila sedam pokrajina.

Do sada su se uglavnom crijevnom bakterijom inficirale žene životnog doba između 20 i 55 godina. Postoje razne spekulacije, a jedna od njih je da su žene posebno na meti bakterije, jer one najčešće i pripremaju hranu. Iz berlinskog Instituta Robert Koch apeluju da se obrati pažnja o higijeni, a posebno onih ljudi koji imaju kontakt sa zaraženima.

 

Srna/Informer.ba