Politika Udarno Vijesti

Njemačka zabrinuta zbog zastoja u BiH

Njemačka je zabrinuta zastojem u BiH, neformiranjem Vijeća ministara, a naročito nerješavanjem postavljenih uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stav je zvaničnika te zemlje prenijet predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću tokom posjete Berlinu.

Rečeno je i da Njemačka snažno podržava novog evropskog predstavnika u BiH, ali istovremeno smatra da se domaći političari moraju fokusirati na rješavanje problema, a ne na očekivanje intervencije međunarodne zajednice, jer se region Balkana ponovo nalazi pred izazovima koji nude mogućnost brzih evropskih integracija, gdje BiH značajno zaostaje za susjedima.

Predsjednik entitetskog parlamenta je o ovim pitanjima razgovarao, u odvojenim susretima, s državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Emilom Haberom, šefom odsjeka za jugoistočnu Evropu u tom resoru Nikolasom fon Lamdsdorfom i bivšim državnim ministrom vanjskih poslova Gerhotom Erlerom.

Radojičić je rekao da predstavnici RS-a aktivno učestvuju u svim pregovaračkim procesima, ali da “strane u Federaciji BiH ne mogu da se dogovore o formiranju Vijeća ministara, dok istovremeno nepotrebno stavljaju EU pitanja u paket s Vijećem ministara čije formiranje je vremenski neizvjesno”, navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Sagovornici su saglasni da je moguće okončati superviziju u Brčkom, te prevazići finansijske nesuglasice, uključujući i utvrđivanje budžeta za narednu godinu dogovorom domaćih snaga.

“Posebna pažnja u razgovorima posvećena je pitanjima sigurnosnih izazova u BiH i regionu”, navodi se u saopćenju.

Radojičić danas završava višednevni boravak u Berlinu, a sastat će se i sa savjetnikom njemačke kancelarke Kristofom Hojagenom.

Tokom posjete Berlinu prisustvovao je i međunarodnoj konferenciji o temi “Oblikovanje budućnosti u kriznim vremenima”.

Fena/Informer.ba