Svijet Vijesti

Njemački parlament donio rezoluciju o neonacističkom teroru

Njemački Bundestag je u utorak objavio rezoluciju koju su podržali zastupnici svih parlamentarnih stranaka, u kojoj se najoštrije osuđuju nedavno otkriveni zločini pripadnika ekstremne desnice te se istodobno izražava žaljenje zbog propusta u istrazi protiv jedne neonacističke terorističke grupe kojoj se pripisuju brojna ubistva.

„Posramljeni smo zbog činjenice da sigurnosne službe godinama nisu bile u stanju otkriti i zaustaviti počinjene zločine“, rekao je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert iz Kršćansko demokratske unije (CDU) obraćajući se zastupnicima. On je naglasio kako svi građani Njemačke „bez obzira na porijeklo, vjeru ili političku orijentaciju“ polažu pravo na zaštitu države.

„Mi smo užasnuti i istodobno duboko ožalošćeni zbog, svakog dana sve brojnijih, saznanja o seriji ubistava jedne terorističke bande“, rekao je Lammert, javila je Hina.

Bundestag je na sjednici u utorak raspravljao o posljedicama nedavnog otkrića desno ekstremne terorističke ćelije, tzv. trojke iz Zwickaua, kojoj se pripisuju ubistva devet stranaca te jedne policajke.

Pritom je istaknuta potreba rasvjetljavanja uloge pokrajinskih i saveznog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, koji su, po mišljenju političara, zakazali u praćenju nasilnog dijela desno ekstremne scene.

„Otkrivene poveznice ovih neljudskih zločina na žalosni način ukazuju na potrebu hitnog preispitivanja rada sigurnosnih službi, kako na saveznoj tako i na pokrajinskoj razini“, stoji u rezoluciji Bundestaga.

Zastupnici su rezolucijom odali i počast žrtvama terorističke neonacističke trojke. Posebno je sramotno, kako je naglašeno tokom rasprave, da su ubistva stranaca koja su se događala u razdoblju od 2000. do 20007. pripisivana obračunima u kriminalnim miljeima, čime je, kako je rečeno, počinjena nepravda žrtvama i članovima njihovih obitelji.

“Mi suosjećamo s obiteljima ubijenih. Neshvatljivost zločina i dugogodišnja neizvjesnost o pozadini ubistava godinama su predstavljali težak teret za obitelji ubijenih“, stoji u rezoluciji.

Zastupnici su se zauzeli i za preispitivanje mogućeg novog pokušaja zabrane desno ekstremne Nacionalno demokratske stranke Njemačke (NPD). Pritom treba, kako se spominje u rezoluciji, uzeti u obzir i moguće pravne poteškoće koje su već jednom urodile neuspješnim pokušajem zabrane NPD-a pred njemačkim ustavnim sudom a koje se odnose na doušnike Ureda za zaštitu ustavnog poretka unutar samog NPD-a.

Na kraju rezolucije iskazana je potreba jačanja svih „demokratskih grupacija“ koje se bore protiv desnog ekstremizma, mržnje protiv stranaca i antisemitizma.

Fena/Informer.ba