Svijet Udarno Vijesti

Njemački predsjednik Christian Wulff iftario sa Bošnjacima u Berlinu

Njemački predsjednik Christian Wulff prisustovao je jučer iftaru kojeg je organizovao Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu.

Wulff se tokom razgovora sa Bošnjacima založio za više dijaloga između muslimana i kršćana.

Što više znamo jedni o drugima, utoliko ćemo umanjiti međusobne predrasude“, rekao je pored ostalog njemački predsjednik na iftaru u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u berlinskoj četvrti Kreuzberg.

Wulff je pred oko 100 članova centra pohvalio angažman Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu na integraciji mladih Bošnjaka u Njemačkoj.

“Integracija, učenje njemačkog jezika i višejezičnost bi trebalo posmatrati kao šansu za našu zemlju. U Njemačkoj, na Balkanu i cijelom svijetu je potreban miran odnos među religijama“, rekao je Wulff.

Wulff je domaćinima zaželio širenje centra.

Centar je pozitivan dio Berlina“, rekao je Wulff. Posjeta Islamskom kulturnom centru Bošnjaka za njemačkog predsjednika je bila premijera. Dok je bio premijer njemačke savezne zemlje Niedersächsen, Christian Wulff je često odlazio na iftare.

Islamska zajednica je prvi oblik organizovanja Bošnjaka u Berlinu, koja je formirana u septembru 1989. godine (od 1992 Islamski kulturni centar), i pokriva svojim djelovanjem područje Berlina i svih pokrajina bivšeg DDR-a.

Do septembra 1994 godine aktivnosti IKC-a su bile prilagođene prostoru u kojem se nalazio, međutim prelaskom u nove prostorije, “Bošnjačke biblioteke”, otvaraju se široke mogućnosti rada i djelovanja IKC-a.

Rad centra se odvija kroz četiri sekcije: vjerska, kulturna, humanitarna i sportska. Prenosi Dnevni avaz.

 

Informer.ba