Svijet Udarno Vijesti

Njemački vojnici na obuci glumili kosovske Srbe na barikadama

Penzionisani njemački vojnici glumili su Srbe sa Kosova na vojnoj vježbi u bazi NATO-a kod Regenzburga i navodni sukob sa vojnicima Kfora na sjeveru pokrajine.

Vojnici su postavili “barikadu” na putu i dovikivali “vojnicima Kfora” parole kao što je “SAD, idite kući!”. U vježbi su, umjesto kamenica, korištene kese sa pijeskom, prenio je američki list “Stars and straps”.

Barikada je napravljena od šper-ploče, grana i starih guma, a u vježbi je umjesto tenka korišteno vozilo sa gusjenicom i vojna vozila “hamvi”.

Vježba je, kako se navodi, predstavljala imitaciju stvarnih događaja na Kosovu “budućem odredištu jedinice Nacionalne garde koja se nedavno obučavala u Zajedničkom multinacionalnom centru za pripravnost u Hohenfelsu”, koji priprema vojnike za misiju Kfor.

Ovakva vrsta vježbe, u kojoj je učestvovao i vod Prvog bataljona Četvrtog pešadijskog puka američkih snaga u Evropi, obuhvata održavanje formacije u liniji, zaštitu bokova, odgovore adekvatnom silom i održavanje pribranosti u kritičnim trenucima.

Srna/Informer.ba