Svijet Vijesti

Njemačko-izraelska vojna saradnja

Uobičajeno je da gosti izraelske vlade po dolasku sjednu u helikopter i lete sa kraja na kraj zemlje. Njemački ministar odbrane Tomas de Mezijer bio je očigledno impresioniran letom iznad južnog dijela Izraela. Letio je duž granice sa Pojasom Gaze, zatim vidjeo granicu sa Egiptom da bi na kraju sletio u Jerusalim. „Vidio sam“, izjavio je De Mezijer poslije leta, „kako je Izrael mala i ranjiva zemlja“.

Ništa od „plavih šjlemova“

U razgovoru sa domaćinom, izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom prvo je bilo riječi o eventualnoj misiji Ujedinjenih nacija za rešenje krize na Bliskom istoku. De Mezijer je kasnije izjavio da Izraelci nisu zainteresovani za dolazak plavih šljemova. Inače, o tome se razgovaralo povodom namjere Palestinaca da na jesenjem zasedanju Generalne skupštine UN zatraže punopravno članstvo palestinske države u svijetskoj organizaciji.

Razgovarao sam sa izraelskim ministrom o tome šta bi moglo da se dešava na jesen. To se ne može sa izvjesnošću predvidjeti. Ali prilično je jasno da je povjerenje izraelske vlade u misiju UN prilično malo“, rekao je De Mezijer.

Ministar nije odgovorio na pitanje da li je u razgovorima bilo rijči o planiranoj isporuci njemačkih tenkova Saudijskoj Arabiji. De Mezijer je samo rekao: „Do sada tajne sjednice njemačkog Saveznog savjeta za bezbjednost nisu bile tema“.

Tenkovi i podmornice

Poznavaoci prilika na Bliskom istoku smatraju da je Izrael saglasan sa njemačkom prodajom tenkova. Inače, i tamo vlada apsolutna tišina kada je o toj isporuci riječ. Ministar je bio nešto opširniji govoreći o njemačko-izraelskoj vojnoj saradnji: „Ove godine njemački i izraelski vojnici imaće zajedničke vježbe iznad Krita. Imamo stalnu razmjenu mladih oficira. Vodimo dijalog na svim nivoima. Tijesno sarađujemo kada je u pitanju naoružanje“.

 

DW/Informer.ba