Ekonomija Vijesti

U Njemačkoj kafa nikad skuplja

Sa godišnjom potrošnjom od pola miliona tona sirove kafe Njemačka je treće tržište svijeta, a prošle godine ovaj napitak poskupio je čak za 66 procenta.

Krive su suše, poplave, veća potražnja, ali i špekulanti.

U prosjeku svaki Nijemac popije četiri šolje kafe dnevno što je, opet u prosjeku, 150 litara godišnje. Prema podacima Udruženja trgovine kafom. Kafa je u Njemačkoj nešto kao narodno piće i može da se popije ne samo u kafeima, nego gotovo na svakom mjestu – na benzinskoj pumpi, u pekari, u kioscima.

Međutim, cijene su tokom prošle godine drastično porasle. Stručnjak za sirovu kafu Leon Lešus iz hamburškog Instituta za svjetsku privredu kaže da postoji više razloga za poskupljenje. S jedne strane, smanjena je proizvodnja u najvažnijim zemljama koje prodaju kafu – javlja “Dojče vele”.

“U Kolumbiji je već treću godinu za redom berba gora nego što se očekivalo. S druge strane, porasla je potražnja i to, prije svega, u zemljama na putu ubrzanog razvoja i samim zemljama-proizvođačima kafe“, kaže Lešus.

Razlozi što je kafa najskuplja u posljednjih 14 godina nisu samo suše, poplave i povećana potražnja. Velikom rastu cijene doprinijeli su i špekulanti na berzama.

“Centralne banke su obezbijedile veliku likvidnost na tržištima. Zato investitori ulažu i u sirovine kako bi diverzifikovali svoj portfolio i zaštitili se od inflacije“, smatra Lešus.

Nekada uobičajena filter kafa u Njemačkoj je gotovo izašla iz mode. Sada se zarađuje na raznovrsnosti ponude, jer vojska ljubitelja kafe neprestano raste.

 

Srna/Informer.ba