BiH Izdvojeno Vijesti

Normaliziran javni gradski prijevoz u Sarajevu

Nakon višesatnih pregovora između predstavnika radnika KJKP “Gras”, Štrajkačkog odbora i Vlade Kantona Sarajeva postignut je dogovor, a javni gradski saobraćaj normaliziran je u Sarajevu i u funkciji su danas trolejbuski, autobuski i tramvajski saobraćaj.

Radnici “Gras-a” bili su u štrajku od utorka, 27. septembra, zbog čega je javni gradski prijevoz bio potpuno obustavljen.

Kako je kazao uime radnika u štrajku vozač trolejbusa Rešad Hujdur, Vlada je gotovo u potpunosti ispunila zahtjeve radnika, među kojima su isplata plate i toplog obroka do petka, uplata zdravstvenog osiguranja i određivanje tačnog datuma uplate budućih plaća, najkasnije do 15. u mjesecu.

Ministar nauke i obrazovanja KS Emir Suljagić ranije je donio odluku o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, a nastava će se normalizirati u petak, 30. septembra.

Za danas je zakazano i ročište na Općinskom sudu u Sarajevu, o tužbi KJKP “Gras” protiv Samostalnog sindikata koji djeluje pri tom preduzeću, a radi zabrane štrajka, potvrđeno je Feni iz Pres-službe Općinskog suda.

 

Fena/Informer.ba