Svijet Udarno Vijesti

Norveška policija priznala grešku: Broj žrtava iznosi 76 a ne 93 stradala

Norveška policija saopćila je da je do dramatično velikog i, kako se u ponedjeljak ispostavilo, netačnog broja žrtava napada od petka možda došlo jer su se tijela dvostruko prebrojavala, ne objašnjavajući kako se to moglo dogoditi.

Policija je u ponedjeljak saopćila da u napadima nije ubijeno 93 ljudi, kako se do sada smatralo, budući da je u eksploziji u centru Osla ispred zgrade vlade poginulo osam osoba, dok je u pucnjavi na ostrvu Utoya ubijeno ne 86 već 68 ljudi.

“Možda su neka tijela dvostruko prebrojana. Morali smo da izađemo s informacijom brzo jer je broj (žrtava) bio daleko veći od onog koji je dat medijima”, rekao je glasnogovornik policije Ojstejn Meland na konferenciji za novinare u Oslu.

 

On je objasnio da su tijela žrtava bila svuda po ostrvu i da su neka od njih ležala ispod drugih, javio je AP.

Greška u prebrojavanju žrtava stravičnog masakra koji je duboko potresao ovu mirnu skandinavsku zemlju je, međutim, samo jedna u nizu greški koje je tog “crnog petka” načinila norveška policija.

Kako je ranije već naglašavano, policiji je trebalo čak 90 minuta da dođe do poprišta masakra na ostrvu koje je od kopna udaljeno svega 500 metara, a od centra prijestolnice 38 kilometara.

Ljudi koji su s ostrva pozvali službu za vanredne situacije rekli su da im je na centrali rečeno da ne zadržavaju vezu ukoliko ne zovu zbog eksplozija koje su se samo par sati prije toga dogodile u centru prijestolnice, iza kojih stoji isti napadač, Anders Behring Breivik.

Iako će provesti istragu o tome, norveška policija, međutim, insistira da je potpuno zadovoljna načinom na koji je reagirala s obzirom na ograničena sredstva.

“Ne možete očekivati bolju reakciju. Veoma smo zadovoljni. Isto bismo postupili i ponovo, osim u slučaju kada bismo imali više sredstava”, rekao je načelnik norveške policije Johan Fredriksen, javio je Reuters.

Za bržu reakciju policije nedostajalo je čamaca, a na raspolaganju joj nije bio ni odgovarajući helikopter kojim bi se transportirale snage na ostrvo.

Međutim, državna televizija NRK upravo je iz helikoptera koji je letio iznad otoka uspjela snimiti napadača prije nego što je policija stigla na lice mjesta.

“Imamo jedan helikopter koji ima ograničeno vrijeme letenja”, rekao je Fredriksen, odbacujući navode pojedinih medija da je uz pomoć tog malog policijskog helikoptera možda moglo nešto da se učini kako bi se masakr na ostrvu ranije zaustavio.

Taj argument je “van svake mjere”, ističe načelnik norveške policije.

“Zašto niste došli ranije?”, riječi su kojima su pripadnike policije, sat i po nakon što je Breivik ispalio prvi metak, dočekali prestrašeni učesnici ljetnog kampa podmlatka laburista koji su uspjeli da prežive pucnjavu, u kojoj je, međutim, ubijeno 68 ljudi, većinom tinejdžera.

Napadač se predao ne pružajući otpor dvije minute pošto je policija stigla na ostrvo.

 

Fena/Informer.ba