Svijet Udarno Vijesti

Norveška”Pomagači globalnog džihada” preuzeli odgovornost za napade

Teroristička grupa “Ansar al-Džihad al-Alami, ili “Pomagači globalnog džihada“, tvrdi da je odgovorna za napade u Oslu u kojima je, po posljednjim informacijama, poginulo najmanje sedamnaest ljudi, prenio je list “The New York Times” u petak.

“Pomagači globalnog džihada” objavili su izjavu u kojoj preuzimaju odgovornost za napade, po Willu McCantsu, analitičaru pri institutu za istraživanje terorizma C.N.A., prenio je list. U poruci grupe kaže se da je napad odgovor na prisustvo norveških snaga u Afganistanu i vrijeđanje poslanika Muhameda, koje nije preciznije objašnjeno.

“Upozoravali smo na nove operacije od napada u Stockholmu“, saopćila je grupa, očito se referirajući na bombaški napad u Švedskoj u decembru 2010, po McCantsovom prijevodu.

Ovo što ste vidjeli samo je početak i bit će toga još“, stoji u poruci.

Vjerodostojnost tvrdnji te grupe ne može se potvrditi, a nije neubičajeno da terorističke grupe preuzmu odgovornost za veće napade i da se kasnije njihove tvrdnje pokažu lažnim, upozorava list.

“New York Times” podsjeća da je Norveška članica NATO-a i da u Afganistanu ima manji vojni kontingent. Norveška je jedna od nekoliko zemalja koje je čelnik Al Qaide Ajman al-Zavahri naveo kao potencijalne mete napada. Norveški su listovi 2006. objavili karikaturu poslanika Muhameda iz danskog lista koja je razbjesnila brojne muslimane. Norveška je također povijesno čest sudionik mirovnih misija i domaćin diplomatskih razgovora, poput onih u Oslu 1993. kada su sporazum sklopili Izraelci i Palestinci.

List također navodi kako su čelnici muslimana u Norveškoj brzo osudili napade.

Ovo je naša domovina, to je moja domovina. Ja osuđujem ove napade i Islamsko vijeće Norveške osuđuje ove napade bez obzira ko stoji iza njih“, rekao je Mehtab Afasr, generalni sekretar Islamskog vijeća Norveške, navodi list.

 

Fena/Unformer.ba