Izdvojeno Politika Vijesti

Norveški ambasador: Ustavne promjene bez nametanja izvana

Ambasador Norveške u BiH Jan Braathu   da postoji Ustav koji je napisan u Dejtonu, koji je politička realnost i koji se može promijeniti, ali ne nametanjem izvana, već kada se građani i politički lideri u BiH dogovore o tome.

Održive promjene će doći tek kada se ljudu dogovore, kada pristanu da su takve promjene dobre za njih, a međunarodna zajednica može i treba biti angažovana, može i treba biti konstruktivna i može i treba pomoći“, rekao je Braathu.

On je dodao da Norveška svoju ulogu vidi tako što će pomoći da BiH preuzme vladavinu, kontrolu i vođenje vlastite zemlje i ne bi previše trebalo da bude uključena u njenu dnevnu politiku, prenosi sarajevsko “Oslobođenje”.

Govoreći o zastoju u formiranju Savjeta ministara BiH, Bratu je istakao da je riječ o nedostatku povjerenja u zemlji, što je opasno, te dodao da jedan dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica, ali da je sve na političkim liderima u BiH, koji se moraju nositi s tim.

On je istakao da nije dobro ako Hrvati, ili bilo koji drugi narod, osjeća da je ostavljen po strani ili izbačen, što govori da postoji problem, koji je dublji od političkog, a koji mogu riješiti ozbiljni politički lideri tako što će sjesti i razgovarati.

 

Srna/Informer.ba