Svijet Udarno Vijesti

Norveški ubica naveo razloge svojih postupaka

Desničarski fanatik Anders Bering Brejvik, optužen za dva napada u Norveškoj u kojima su ubijene najmanje 92 osobe, rekao je da je to što je učinio bilo “grozno“, ali i “neophodno“.

U prvim komentarima od hapšenja ovaj 32-godišnjak je preko svog advokata izrazio spremnost da objasni svoje postupke sutra pred sudom.

On je rekao da vjeruje da su njegove akcije grozne, ali u njegovoj glavi one su bile neophodne“, rekao je advokat Geir Lipestad televiziji TV2 kasno sinoć, navodeći da ne može da iznese više detalja o razlozima i motivima Brejvika za ovo što je uradio.

Prema izjavama poznanika, nekih zvaničnika i pisanja veb sajtova, Brejvik je mrzio “kulturne marksiste“, želio je “krstaški pohod” protiv širenja islama i volio je oružje.

Na jednom norveškom veb sajtu objavljen je link za manifesto na oko 1 500 strana, za koji kažu da je Brejvik autor, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi koje je postavio link, niti koje je napisao manifest.

Jednom kada odlučite da napadnete, bolje je ubiti što više ljudi nego nedovoljno, ili rizikujete umanjenje željenih ideoloških posljedica napada“, navodi se u tom manifestu.