Izdvojeno Svijet Vijesti

Norvežanin kriv za terorističke napade?!

Najmanje 87 osoba ubijeno je u dva teroristička napada koja su se jučer dogodila u Norveškoj. Bomba koja je eksplodirala u centru Osla, te oštetila zgrade vlade i nekih ministarstava, ubila je sedam ljudi. Još najmanje 80 ljudi ubijeno je na otoku Utoya nedaleko od Osla, na konvenciji mladih vladajuće Laburističke stranke.

Policija je službeno potvrdila da su dva napada povezana. Nakon masakra na Utoyi uhapšen je ubojica, 32-godišnji Norvežanin Anders Behring Breivik. “Ne možemo još reći je li imao pomoćnike“, izjavio je potparol policije u Oslu Runar Kvernen, koji je ubica opisao kao simpatizera radikalne političke desnice.

Manijak za sebe tvrdi da je “kršćanin i konzervativac”

Teorija policije jest da je isti ubica bio umiješan u oba slučaja, s obzirom da je viđen na oba mjesta zločina“, kaže potparol. Norveški mediji objavili su fotografiju ubice s njegovog Facebook profila, na kojem se Breivik opisuje kao “kršćanin i konzervativac“. Također je naveo da živi u Oslu, voli lov i video igre “World of Warcraft” i “Modern Warfare 2”.

Podsjećamo, eksplozija je u centru Osla odjeknula oko 15:30 sati. Oštećena je zgrada vlade, a pretpostavlja se da je meta napada bio premijer Jens Stoltenberg, koji u trenutku kada je bomba eksplodirala nije bio u svom uredu. Dva sata kasnije počela je pucnjava na otoku Utoya, na konvenciji na kojoj se Stoltenberg također trebao pojaviti, ali je otkazao put iz sigurnosnih razloga nakon što je dobio vijest o bombaškom napadu u centru Osla.

Na otoku Utoya, poručuju iz policije, dogodilo se pravo krvoproliće: “Hitne pomoći i helikopteri stalno su u pokretu. Gubici su ogromni“. Prve službene informacije govorile su o desetak žrtava, međutim svjedoci su još jučer tvrdili da je na Utoyi najmanje 20 mrtvih. Nove službene brojke su se, nažalost, pokazale još gorima od najcrnjih prognoza.

 

Index.hr/Informer.ba