Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Nouriel Roubini: Grčka i Portugal napuštaju eurozonu

Ekonomista Nouriel Roubini očekuje seriju bankrota članica eurozone i niz napuštanja ove monetarne unije kao posljedicu toga.

U narednih 12 do 18 mjeseci veoma je izgledno da će Grčka napustiti eurozonu, a mislim da će to morati i Portugal o kojem trenutno ne brinu. Ta zemlja je takođe beznadežan slučaj“, rekao je Roubini, ekonomista koji je krah američkog tržišta nekretnina i globalnu krizu predvidio još 2006, dvije godine prije njenog izbijanja.

Po njemu glavni problem nisu Grčka i Portugal jer su obje zemlje “dovoljno male“.

“Ako novac u Italiju i Španiju bude uspješno usmjeren, Grčku i Portugal bi mogli da puste na ‘poluuređen’ način. Ali ukoliko Italija i Španija, treća i četvrta najveća privreda u eurozoni, izađu iz nje to bi značilo raspad eurozone. Možda to neće desiti u narednih 12 ili 18 mjeseci, ali bi moglo da se desi u naredne tri godine ili više”, tvrdi Roubini.

Na pitanje da li će u slučaju raspada eurozone nastati haos, Roubini kaže da je sve moguće izvesti na osmišljen način ako bude postojalo zvanično finansiranje koje bi spriječilo haos. “To će sve ići kroz bankarski sitem i Evropljani će morati da daju novac, prije nego da dignu ruke od svega”, smatra Roubini.

On je ranije iznio očekivanje da će drugi talas krize nastupiti tek 2013, ali sada smatra da bi novi pad svjetske ekonomije mogao da počne i ranije.

“Do prije nekoliko mjeseci smatrao sam da će ‘oluja’ biti 2013. godine”, rekao je u jednoj od ranijih izjava, dodajući da slabost ekonomije SAD, eurozone i Velike Britanije raste, tako da se ponovni pad može očekivati i ranije.

 

B92/Informer.ba