Svijet Udarno Vijesti

Nova čelnica MMF-a pod istragom zbog zloupotrebe položaja

Nova čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde  uskoro će saznati hoće li se protiv nje voditi istraga za zloupotrebu ovlasti iz vremena kada je bila francuska ministarka finansija.

Francuske sudije odlučiće da li je Lagardeova prekoračila ovlasti kada je intervenisala u pravnom procesuz između državne banke i francuskog tajkuna. Pokretanje istrage bi, naravno, bacilo sjenu na njeno jednomjesečno upravljanje MMF-om.

Lagardova tvrdi da nije učinila ništa pogrešno. Takođe, nema indicija da je u pomenutom slučaju ostvarila materijalnu korist.

Tužioci tvrde da je zloupotrijebila ovlaštenja kada je odobrila isplatu 285 miliona evra biznismenu Bernaru Tapiju, bivšem lijevo orijentisanom ministru koji se predomislio, promijenio političku orijentaciju i podržao Nikolu Sarkozia u predsjedničkoj kampanji 2007. godine.

U to vrijeme je Tapi bio usred sudske parnice s bivšom državnom bankom Credit Lyonnais. Tužio je banku da ga je prevarila 1990-ih godina, kada je prodao udjele u Adidasu. Biznismen je izgubio slučaj te se žalio na presudu, a nekoliko mjeseci kasnije Lagardeova je donijela odluku o prekidu sudskog spora, natjeravši banku i Tapija na arbitražu.

 

Index.hr/Informer.ba