Izdvojeno Politika Vijesti

Nova Dodikova politička igra, izazivanje sukoba, skretanje pažnje…

Najava predsjednika RS Milorada Dodika o otvaranju predstavništva manjeg bh. entiteta u Sarajevu, jer u glavnom gradu BiH i OHR-u sjede, kako je on ustvrdio, glavni prekršioci Dejtonskog mirovnog sporazuma, u političkim, pa i intelektualnim krugovima u FBiH, očekivano, dočekane su na nož.

S druge strane, opozicija u RS u svemu vidi još jedan Dodikov pokušaj da pobjegne od teškog stanja u tom dijelu zemlje, piše Dnevni avaz.

Damir Hadžić
, potpredsjednik SDP-a, najnovije Dodikove istupe ocijenio je nastavkom dosljedne politike ugrožavanja BiH.

”On pokušava oslabiti važnost državnih institucija, ali mi se nemamo razloga na bilo koji način plašiti takvih istupa. Otvaranje predstavništva RS u Sarajevu je tek nova politička igra. Ona predstavlja grubo kršenje Dejtona i vrlo bezobraznu provokaciju prema domaćoj i međunarodnoj politici. Dodik, dakle, polako gubi osnovne političke i ekonomske orijentire, što je glavni znak slabosti koje posljednjih mjeseci pokazuje. S druge strane, na unutrašnjem planu on pokušava veliki socijalni problem staviti u drugi plan” – uvjeren je Hadžić, dodajući da će probosanske snage znati odgovoriti na ovakvu “političku doktrinu”.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne zna šta je osnova Dodikove ideje s pričom o “predstavništvu RS”, ali pretpostavlja da povod može biti želja da se ponovo izazovu sukobi.

”Mislim da je to vješto skretanje pažnje s teške ekonomske situacije u RS. Vjerujem da će reakcije na ove ideje iz Sarajeva samo njemu dati na značaju. Kao što se govorilo o referendumu u RS i masi drugih stvari, pa od tog nije bilo ništa. Ni od ovog neće biti ništa”
– konstatira Ivanić.

Ostvarenje ciljeva

Predsjednik FBiH Živko Budimir uvjeren je da Dodik u periodu pred formiranje Vijeća ministara BiH stvara atmosferu kako bi mogli proći stavovi RS. Budimir smatra da je Dodikova namjera da podigne tenzije i da u tim okolnostima lakše ostvari svoje ciljeve.

Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, u kojem bi, navodno, trebalo profunkcionirati predstavništvo RS, primjećuje da je Dodik “van prostora i vremena”.

 

Dnevni avaz/Informer.ba