BiH Udarno Vijesti

Nova droga fentanil opasnija od heroina

U BiH do danas nije zaplijenjena nova droga fentanil, a bezbjednosne agencije pozivaju građane da ukoliko primijete ovu vrstu narkotika odmah obavijeste policiju.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, potvrdila je juče da se fentanil nalazi na listi opojnih droga koje su pod strogom kontrolom.

“Policija u RS u dosadašnjim akcijama i zapljenama nije nailazila na ovu drogu, a svakako pozivamo građane da ukoliko je primijete ili dođu u kontakt s ovom drogom to prijave policiji“, izjavila je Šoja.

“Nezavisnim” je i u MUP-u Federacije BiH juče potvrđeno da ni oni do danas nisu zaplijenili ovu novu vrstu narkotika, koja ima daleko jače dejstvo od heroina.

Priču o novoj drogi uzburkala je nedavna akcija slovačke policije, koja je razbila organizovanu grupu narko-dilera koja se u ilegalnim laboratorijama bavila proizvodnjom fentanila.

Procijenjeno je da kilogram ove droge na crnom tržištu narkotika vrijedi oko 10.000 maraka, a da je od jednog grama fentanila moguće napraviti 7.000 doza za uličnu prodaju.

Prema raspoloživim informacijama, fentanil je zapravo primarna farmaceutska opoidna droga, koja ima anestetička i analgetička dejstva, ali služi i kao osnova za hemijsko modifikovanje i stvaranje zabranjenih supstanci.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da se sastojci fentanila mogu nabaviti i u dobro snabdjevenim apotekama u većim gradovima u BiH, ali uz navodno strogo kontrolisane recepte.

Veliki problem predstavlja što proizvodnja droge fentanila zahtijeva minimalno znanje, sastojci koji je čine nisu zabranjeni, a uputstvo za pravljenje se čak može naći i na Internetu.

Uživaoci narkotika fentanil sve češće koriste kao zamjenu za heroin.

Efekat koji stvara ova droga je sličan heroinu, ali je osjećaj euforije i bestežinskog stanja mnogo jači. Intenzivno uzimanje ove droge može da uzrokuje smrt kod uživaoca.

Riječ je o vrsti takozvanih sintetičkih droga, koja se stvara u laboratoriji od legalnih hemijskih sastojaka.

Fentanil se u medicini koristi kod otklanjanja hroničnog bola, recimo u slučaju karcinoma. Neželjene reakcije na fentinil su pospanost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, nesanica, prekomjerno znojenje, promjene raspoloženja i halucinacije.

Svjetski mediji su još 2008. godine izvijestili da je više od 1.000 osoba umrlo u nekoliko američkih gradova od prevelike doze fentanila.

Dileri narkotika su fentanil ilegalno prodavali na ulicama, miješajući ga s kokainom i heroinom.

Podsjetimo, u zapadnoevropskim zemljama, osim fentanila, sve češće se spominje i nova droga krokodil, koja se još naziva i drogom za siromašne.

Ova droga dolazi iz Rusije, ima katastrofalne posljedice po organizam uživaoca, a prema zvaničnim informacijama do danas nije zaplijenjena u BiH.

 

Nezavisne/Informer.ba