Svijet Vijesti

Nova država Južni Sudan

Južni Sudan od danas je zvanično nezavisna država pošto se na referendumu početkom ove godine velika većina stanovnika izjasnila za otcjepljenje od sjevernog dijela te zemlje.

Od ponoći su UN dobile svoju 193. članicu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija izglasao je juče slanje novih mirovnih snaga u to područje, a Sudan je saopštio da zvanično priznaje Republiku Južni Sudan kao nezavisnu državu.

U okviru nove misije biće razmješteno oko 7.000 mirovnjaka UN i 900 civilnih policajaca u Južnom Sudanu, prenosi Rojters.

Sudan je juče, dan pred proglašenje nezavisnosti, saopštio da zvanično priznaje Republiku Južni Sudan kao nezavisnu državu u granicama od 1. januara 1956. godine.

U saopštenju ministra za predsjedničke poslove Bakrija Hasana Saleha navedeno je da je vlada Sudana posvećena sprovođenju mirovnog sporazuma i rješavanju svih postreferendumskih pitanja.

Predsjednik Sudana Omar al Bašir najavio je, nakon što su saopšteni rezultati referenduma, na kojima su se građani južnog dijela Sudana izjasnili o otcijepljenju od Sudana, da će njegova vlada biti prva koja će priznati nezavisnost Juga.

Predsjednik Sudana je ponovio da želi siguran i stabilan jug i potvrdio da će prisustvovati svečanostima u Džubi, ali je dodao da će budući međusobni odnosi zavisiti od sigurnosti granica i nemiješanja u unutrašnje stvari dveju zemalja.

Referendum, koji je trajao šest dana održan je u skladu sa sporazumom kojim je 2005. godine okončan je dvodecenijski građanski rat između pretežno muslimanskog sjevera i hrišćanskog juga, bogatog naftom u kome je poginulo dva miliona ljudi.

Prvi sudanski građanski rat trajao je od 1955. do 1972, a drugi od 1983. do 2005. godine.

 

Srna/Informer.ba