Svijet Vijesti

Nova dva slučaja zaraze smrtonosnom bakterijom u Francuskoj

Francuski ministar zdravlja Gzavije Bertran izjavio je danas da vlasti istražuju dva nova sumnjiva slučaja ešerihije koli povezana sa konzumacijom pljeskavica  od kojih se već razboljelo sedmoro djece.

Francuske zdravstvene vlasti naredile su povlačenje goveđih pljeskavica, koje je prodavao lanac njemačkih supermarketa “Lidl”, ali ističu da nema povezanosti sa smrtonosnom epidemijom virusa u susjednoj Njemačkoj.

Sedmoro djece hospitalizovano je zbog ešerihioje koli povezane sa pljeskavicama. Ljekari Univerzitetske bolnice u gradu Lilu danas su saopštili da jedno od djece drže u vještačkom komatoznom stanju pošto mu je potrebna pomoć pri disanju.

Bertran je istakao da su u toku ispitivanja dva pacijenta na prisustvo ešerihije, kao  i da bi rezultati trebalo  da budu gotovi do sutra.

U Evropi je, zbog trovanja bakterijom enterohemoragične ešerihije koli (EHEC), do sada umrlo 39 ljudi, dok je ukupno oboljelo 3 300 u 116 zemalja.

Ruska Federalna služba za fitosanitarni i veterinarski nadzor je zbog epidemije izazvane patogenim sojem bakterije ešerihija koli uvela ograničenja za uvoz mesa iz nekoliko firmi iz 21 zemlje.

Prema podacima te ruske agencije odgovorne za veterinarsku kontrolu uvoznih proizvoda, zbog epidemije EHEC u Evropi, uvedena je pojačana kontrola 64 prerađivača mesa iz 21 zemlje, među kojima je 19 firmi iz pet zemalja EU.

 

Srna/Informer.ba