Izdvojeno Region Vijesti

Nova etapa u odnosima Srbije i Evrope

Predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao je u noći sa četvrta na petak svim građanima svoje zemlje dobijanje kandidature za članstvo u Evropsku uniju i istakao da će taj status otvoriti vrata ekonomskom napretku i prosperitetu.

„Građani Srbije podneli su najveći teret sveobuhvatnih reformi naše zemlje kako bi ona postala demokratsko, pravno uređeno društvo, u kome se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju evropske vrednosti“, naglasio je predsjednik Srbije.

Tadić je istakao da status kandidata Srbiji donosi ekonomsku sigurnost.

Garancija za ulaganja

„Naša zemlja sada ima garanciju da je bezbedna za strana ulaganja, što omogućava dolazak novih investitora, povećanje broja radnih mesta i većih šansi za posao za sve naše ljude“, rekao je Tadić.

„Ne radi se dakle samo o političkom procesu i integracijama. Status kandidata je garancija sigurnosti za strane kompanije i sa njom raste verovatnoća otvaranja novih radnih mesta, to je šansa i za naše privrednike, mala i srednja preduzeća, za našu poljoprivredu koja nam je veliki adut na tržištu Evropske unije“, rekao je predsjednik Srbije.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da je Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dobila veliko priznanje za sve što je uradila na planu harmonizacije sa zemljama Unije, od zakonodavnog do reformskog kursa.

To je, rekla je Ðukić Dejanović Tanjugu, priznanje koje obavezuje, prije svega u budućnosti u kojoj mora veoma mudro i enegrično da se radi da bi građanima bilo bolje.

“Status kandidata je korak dalje prožet zadovoljstvom i još više osećanjem odgovornosti za buduće vreme koje dolazi, a vezano za obezdeđivanje uslova za bolji život svakom našem građaninu”, naglasila je predsjednica parlamenta.

Ðukić Dejanović je naglasila da je ta mogućnost otvorena, izrazivši nadu da će je Srbija i iskoristiti.

Potpredsjednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU izvanredna vijest  i da to predstavlja novu etapu u odnosima Srbije i Evrope.

“Posle dosta problema i odlaganja konačno dobra vest za Srbiju, ali i region i Evropu. Ovo je izvanredna vest. Danas počinje nova etapa u saradnji Srbije i EU i ja se nadam i ubrzanom razvoju Srbije”, rekao je Krkobabić.

On je dodao da se nada da Srbija neće dugo čekati na početak pregovora o punopravnom članstvu u EU, i da taj korak u procesu evropskih integracija, “neće proći sa toliko problema”.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je stav evropskih zvaničnika, koji daju podršku Srbiji i ne sumnjaju u njeno evropsko opredeljenje, prvi konrektni dokaz uvažavanja novog statusa Srbije.

“Izjave evropskih zvaničnika, kako predstavnika EU, tako i svih država članica, koji daju podršku Srbiji i ne sumnjaju u njeno evropsko opredeljenje, prvi je konkretni dokaz uvažavanja našeg novog statusa kandidata. Isti stepen razumevanja ovog procesa, ista energija i entuzijazam je neophodan i u Srbiji da bi naš dalji proces evropske integracije, pre svega zbog unutrašnjih reformi, mogao biti uspešno nastavljen“, istakao je Šutanovac u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Period pun izazova

Šutanovac je naveo da je prethodni period bio veoma izazovan za Srbiju, jer je pokazao da stav EU zavisi od stava svake njene članice i da na taj način svaka članica štiti svoje nacionalne interese.

To je, prema njegovim riječima, važna pouka za sve one koji misle da Srbiju približavanje EU vodi gubitku nacionalnog suvereniteta.

“Naprotiv, članstvo u EU je garancija suverenosti svake od njenih država članica“, istakao je Šutanovac.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga izjavio je da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, napravila veoma važan korak i stekla preduslov za sve naredne stepenice u procesu ka punopravnom članstvu.

Varga je rekao da Srbija statusom kandidata šalje poruku drugim državama i investitorima da je na dobrom putu da postane punopravna članica EU, odnosno da će u jednom trenutku postati uređenija i da će funkcionisati na način koji će olakšavati ekonomske aktivnosti i investicije.

On je ukazao i na značaj odluke u pogledu korišćenja pretpristupnih fondova EU koji do sada Srbiji nisu bili na raspolaganju, pa smatra da su dobre šanse da se sredstva iz tih fondova namijenjenih Srbiji povećaju u 2014. godini.

„Dobijanje statusa kandidata za članstvio u Evropskoj uniji direktno će uticati na porast ugleda i bezbednosti zemlje, na unapređenje kvaliteta i standarda života građana i najvažnije – na smanjenje rizika poslovanja i makroekonomsku, pravnu i političku stabilnost Srbije“, izjavio je predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

On je naveo primjere nekoliko zemalja, na koje je dobijanje statusa kandidata pozitivno utjecalo po pitanju nivoa direktnih stranih investicija.

“U Estoniji je taj nivo bio udvostručen nakon dobijanja statusa kandidata, zatim u Češkoj i Litvaniji je takođe udvostručen, a u Poljskoj i Slovačkoj iznos direktnih stranih investicija po glavi stanovnika je utrostručen”, naveo je Vlahović.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da se kao Srbin i građanin raduje što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, ali da taj status ne znači ništa, budući da je u pitanju samo jedna od stepenica ka punopravnom članstvu.

Nikolićevo pitanje

“Kao Srbin i građanin Srbije radujem se statusu, a znam da je sve ostalo pozorište i da ukoliko Srbija ne bude spremna da krene dalje napred, kao što su krenule druge zemlje sa takvim statusom, ako ostane ukopana u vlasti koja već 12 godina besmisleno i loše vodi zemlju, onda ovaj status neće značiti ništa”, rekao je Nikolić.

On je istakao da je za Srbiju dobro da ima taj status, navodeći da bi za nju bilo dobro i da otpočne pregovore i pristupi fondovima EU kako bi počela da rješava nagomilane probleme, prije svega da oporavi ekonomski sistem, poljoprivredu, zaustavi pad dinara, pad standarda građana i “eroziju morala”.

Nikolić je naveo da je takva odluka očekivana mnogo godina unazad i da se sada postavlja pitanje šta je razlog što Srbija i ranije nije prihvatila uslove koje je sada ispunila “za jednu noć pregovaranja”.

“Jer, ako su bili dobri, onda nas je neko već tri godine lišio statusa kandidata i pretpostavljam već i otpočinjanja pregovora, a ako su loši pa nisu mogli da budu prihvaćeni prije nekoliko godina, onda je pitanje kako to da su sada prihvaćeni”, rekao je Nikolić.

Agencije/Informer.ba