Ekonomija Udarno Vijesti

Nova prinudna naplata PDV-a: Fabrika iz Banovića ostala bez vozila i mašina

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBIH) u regionalnom centru Tuzla su, u postupku prinudne naplate duga po osnovu PDV-a, zaplijenili od “Fabrike građevinske opreme” iz Banovića osnovna sredstva i opremu.

Ukupna vrijednost teretnih i putničkih vozila, radnih mašina i dizalica procijenjena je na iznos od 611.000 KM, a ukupan dug poreskog obveznika sa zateznim kamatama trenutno iznosi 700.000 KM, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Ta institucija je zakazala hitni postupak direktne prodaje zaplijenjenih vozila i strojeva, koji će se održati 30.novembra u krugu carinskog terminala Riva u 11 sati, a pozivaju se svi zainteresovani kupci da učestvuju u zakazanoj direktnoj prodaji.

U 2011. godini poreski obveznici nisu uplatili 107 miliona KM poreza na dodatu vrijednost kojeg su prijavili kao obavezu u svojim PDV prijavama.

Od početka godine do danas prinudnim putem UIO je naplatila 49 miliona KM dugovanja, a preostali iznos od 58 miliona KM biće naplaćen u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate indirektnih poreza i u skladu sa važećim podzakonskim aktima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Također, pozivaju sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

 

Fena/Informer.ba