Politika Udarno Vijesti

Nova vlada FBiH na dnevnom redu

U Predstavnički dom Parlamenta FBiH u ponedjeljak je došao zahtjev za održavanje vanredne sjednice tog doma, koji su potpisali poslanici iz dva HDZ-a i SDP-a, a na kojoj bi se trebalo raspravljati i o novom rukovodstvu Parlamenta i Vlade FBiH.

Kazao je to Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nakon  današnjeg  sastanka za Živkom Budimirom, predsjednikom FBiH, o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

“Mi ćemo se ponašati u skladu s Poslovnikom te ćemo zakazati vanrednu sjednicu. U narednih nekoliko dana bit će održana sjednica Kolegija Doma FBiH. U skladu s Poslovnikom, vanredna sjednica mora biti zakazana u maksimalnom roku od 14 dana. Zahtjev za održavanje vanredne sjednice potpisalo je 28 zastupnika iz SDP-a i 15 zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990. U ovom trenutku nisu stigli potpisi zastupnika iz SBB BiH”, kazao je Zvizdić.

Čelnici SDP-a i HDZ-a u nedjelju su u Sarajevu potpisali Protokol o saradnji koji podrazumijeva da će te stranke, zajedno sa HDZ 1990 i SBB-om, činiti novu parlamentarnu većinu u FBiH. Tim protokolom iz vlasti u FBiH izbačene su SDA, HSP i NSRzB.

“Zaključak sastanka sa Budimirom je da će se rukovodstvo Parlamenta FBiH i rukovodstvo FBiH ponašati u skladu sa Ustavom i sa poslovnicima. Koliko sam shvatio, Budimir je ostao pri stavu da u ovom momentu i zbog načina na koji se zahtijeva od njega neće potpisati smjenu federalnih ministara iz reda SDA”, rekao je Zvizdić.

Budimir danas  nije želio odgovoriti direktno da li će protpisati smjenu ministara SDA, HSP-a i NSRzB ako taj zahtjev do njega dođe od nove parlamentarne većine.

“Preuranjeno je davati izjavu o nekim zaključcima o tome što će biti odluka nakon ovih konsultacija koje se provode. Pitanje je suviše složeno da bi ovako na njega mogao dati odgovor. Dokument na kojem je formirana vlast u FBiH, platforma o formiranju vlasti, kvalitetan je dokument. Ova vlada je funkcionisala jako dobro i da bi se nešto promijenilo, moraće mi biti prezentirano nešto puno kvalitetnije”, kazao je Budimir.

On se danas sastao i sa Karolinom Pavlović, predsjednicom Doma naroda FBiH, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ambasadorom Rusije u BiH, i Patrikom Munom, ambasadorom SAD u BiH.

“Diplomate su članovi PIC-a, a odluke PIC-a, kada je u pitanju funkcioniranje BiH, i te kako su značajne i moja obveza je kao odgovornog i savjesnog političara razgovarati i sa međunarodnim čimbenicima”, kazao je Budimir.

Prema nezvaničnim informacijama iz HDZ-a, ta stranka namjerava na Budimirovo mjesto postaviti Marinka Čavaru, potpredsjednika HDZ BiH.

Budimir nije želio kazati da li je spreman podnijeti ostavku na mjesto predsjednika FBiH ako u Parlamentu ne bi imao podršku.

“Spreman sam sjesti i razgovarati sa HDZ-om, što oni nisu bili spremni u cijelom ovom periodu uraditi”, kazao je Budimir.

Za danas su najavljeni sastanci predsjednika FBiH sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA, Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB BiH, i Roderikom Murom, prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH.
Podrška saradnji

Predsjedništvo SDP-a na  današnjoj sjednici podržalo je dogovor delegacija SDP BiH i HDZ BiH o budućoj saradnji te dvije stranke i namjeru da do kraja juna budu izvršene rekonstrukcije svih vlada gdje to već nije urađeno.

“Prvi dokument definira prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na razini FBiH u 12 tačaka, a drugi dokument je Protokol o saradnji SDP BiH i HDZ BiH u periodu od 2012. do 2014. godine na nivou BiH, odnosno FBiH, kao i dva kantona u kojima već ove dvije stranke imaju uspostavljenu saradnju, a to su Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i Srednjobosanski kanton (SBK)”, saopšteno je iz SDP-a.

Kako se dodaje, SDP BiH je postignutim dogovorom potvrdio svoju multietničnost imajući u vidu da će u rekonstruisanoj Vladi SDP imati ministre iz reda sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih.

“Također, postignuti dogovor pomiruje građanski i nacionalni koncept, što je u postojećim okolnostima jedino i moguće u BiH”, navodi se u saopštenju.

 

Nezavisne novine/Informer.ba