Region Udarno Vijesti

Nova Vlada RH/ Sabor potvrdio izbor, premijer i ministri položili zakletvu

Hrvatski sabor izglasao je povjerenje Vladi Zorana Milanovića sa 89 glasova za, 28 glasova protiv te 12 suzdržanih.

Novi premijer Zoran Milanović prethodno je Hrvatskom saboru predstavio program svoje vlade i njezine članove. U uvodnim riječima Milanović je poručio da na predstavljanje vlade i njezina programa gleda kao na ogromnu odgovornost, ali istovremeno i ogromnu radost i šansu.

“Uz ozbiljnost, znanje i predan rad, meni i ministrima treba i malo sreće”, rekao je Milanović, dodavši da sreća ipak nije dovoljna, već da treba potpuno zaokrenuti dosadašnji smjer. “Morat će se štedjeti jer ovako dalje ne može. Treba smanjiti proračun, koliko, to je sada ključno pitanje”, istaknuo je Milanović.

Mandatar Zoran Milanović predstavio je svoju Vladu od 20 ministara. Radimir Čačić predložen je za potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Milanka Opačić predložena je za ministricu socijalne politike i mladih, Branko Grčić za ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Neven Mimica je predložen za potpredsjednika Vlade za vanjske i unutarnje poslove, Slavko Linić za ministra financija, Ante Kotromanović za ministra obrane, Vesna Pusić za ministricu vanjskih i europskih poslova, Rajko Ostojić za ministra zdravstva, Ranko Ostojić za ministra unutarnjih poslova, Orsat Miljenić za ministra pravosuđa, Arsen Bauk za ministra uprave, Gordan Maras za ministra poduzetništva i obrta, Mirando Mrsić za ministra rada, Zlatko Komadina za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Veljko Ostojić predložen je za ministra turizma, Mirela Holy za ministricu zaštite okoliša i prirode, Ivan Vrdoljak za ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Matić za ministra branitelja, Željko Jovanović za ministra znanosti, obrazovanja i športa, Tihomir Jakovina za ministra poljoprivrede te Andrea Zlatar Violić za ministricu kulture.

Nastavak izvanredne saborske sjednice, koja je kasnila pola sata, počeo je zahtjevom zastupnika Kluba HDZ-a za stankom od sat i pol jer su, kako tvrde, materijale dobili pet minuta prije početka sjednice.

 

Federalna.ba/Informer.ba