Svijet Vijesti

Nove demonstracije u Atini

Grčki premijer Jorgos Papandreu suočava se glasanjem o povjerenju novoj vladi, dok građani demonstiraju ispred parlamenta u Atini.

Ministar finansija Grčke najavio je uoči glasanja o povjerenju vladi premijera Jorgosa Papandreua da je siguran da će parlament do kraja mjeseca usvojiti paket oštrih mijera štednje.

U suprotnom zemlji pogođenoj dužničkom krizom, već u julu prijeti bankrot.

Niti smo mi, članovi Vlade crne ovce Grčke, niti je Grčka crna ovca Evrope. Mi smo ponosan narod. Danas se suočavamo sa ozbiljnim problemom. Problemom koji smo sami stvorili ali i koji je nastao zboz apsurdnosti međunarodnog monetarnog sistema. Izvućićemo se iz ove situacije, koja nije gotovo ništa u odnosu na teške trenutke koje smo prebrodili tokom istorije. Vijerujem da možemo da dokažemo da naša generacija umije da se bori i pobjeđuje“ , rekao je ministar finansija Evangelos Venizelos.

Dok vlada i vladajući PASOK pokušavaju da se održe i odupru ekonomskoj krizi usred turističke sezone – opozicija, sindikati i demonstranti danima, na ulicama i trgovima Atine i Soluna traže vanredne izbore. Oni optužuju Papandreuovu vladu da sav teret nepravedno svaljuju na one koji žive od plata i penzija.

Želimo da zaustavimo politiku koja pokušava da rasproda sve što imamo i nemamo. Vlada želi da dozvoli novim osvajačima da porobe narod koji je svijet naučio demokratiji“ , smatra Ilijas Iliopulos, generalni sekretar Sindikata.

Program štednje koji grčka vlada pokušava da sprovede predviđa smanjenje plata, otpuštanje radnika i službenika, povećanje poreza i prodaju javnih preduzeća. Na taj način bi Grčka trebalo da se uštedi 28 milijardi eura.

 

B92/Informer.ba

Tags