Izdvojeno Svijet Vijesti

Nove vlasti proglasile oslobođenje Libije

Nove vlasti proglasile su danas u Bengaziju oslobođenje Libije, poslije pogibije Muamera Gadafija koji je 42 godine vladao tom zemljom.
Ceremonija obilježavanja kraja osmomjesečnog sukoba snaga Gadafijevog režima i pobunjenika i objavljivanja oslobođenja Libije, tri dana poslije pogibije svrgnutog lidera, počela je danas u Bengaziju, na istoku zemlje. Ova ceremonija obilježava i početak tranzicije Libije ka demokratiji poslije 42 godine Gadafijeve vladavine.

“Saopćavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu zemlju, svaki grad, svako selo, svako brdo, planinu, pustinju i nebo“, izjavio je zvaničnik koji je otvorio ceremoniju u Bengaziju u kome je počeo ustanak u februaru i koji je bio sjedište pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Šef Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil i drugi zvaničnici prisustvuju ovoj ceremoniji koja je počela čitanjem Kurana i pjevanjem himne.

Ceremoniji na trgu Kiš prisustvuju desetine hiljada ljudi od kojih mnogi mašu novom zastavom Libije, prenose agencije. I himna i zastava su iz vremena monarhije koju je Gadafi srušio 1969. godine.

Gadafijev režim počeo je da se obrušava sredinom februara, kada su započele demonstracije u toj zemlji. Demonstranti su tada krenuli ka vladinim zgradama u Bengaziju, bacajući kamenje i molotovljeve koktele i palili vozila a pukovnik Gadafi je odgovorio upotrebom represivnih sredstava.

Vijeće sigurnosti UN-a je krajem februara usvojio rezoluciju o nametanju zone zabrane leta nad Libijom, što je otvorilo put za zračnu kampanju NATO-a u toj zemlji, koja je počela u martu, od kada su trajali i žestoki sukobi pobunjenika i snaga Gadafijevog režima.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen saopćio je u petak, dan poslije pogibije Gadafija pod još nerazjašnjenim okolnostima u Sirtu, da je sedmomjesečna vojna operacija NATO-a u Libiji blizu kraja i da su partneri u Alijansi donijeli preliminarnu odluku da okončaju operaciju do 31. oktobra.

Fena/Informer.ba