Crna hronika Udarno Vijesti

Novi detalji iz svjedočenja Isljama Kalendera

Svjedok pokajnik Isljam Kalender jučer je u Sudu BiH, trećeg dana svjedočenja protiv zločinačke organizacije, izjavio da su Zijad Turković i Muamer Zahitović Ševrtko likvidirali Emira Hadžića iz Mostara. Kelender je to kazao tokom unakrsnog ispitivanja odbrane  Muamera Zahitovića.

Svjedoka su jučer odbrana i optuženi ispitivali punih sedam sati, a Emir Hadžić bio je, između ostalog, tema unakrsnih pitanja koje je za svjedoka jučer imao i Turkovićev advokat Fahrija Karkin. On je pitao Klendera zašto u istrazi nije iznio tvrdnju da su Šejla Turković i Emir Hadžić bili u ljubavnoj vezi, a zanimalo ga je od koga je to saznao.

To je znao svako. Saznao sam to od Emira Hadžića. Rekao mi je to kad je Zijad Turković pritvoren iste noći kad je ubijen Ramiz Delalić. Išao sam kod Šejle u stan i na stepenicama sam sreo Hadžića, koji mi je kazao: “Ovo ti znaš i nemoj da to iko sazna” – rekao je Kalender, dodavši da je za njihovu vezu znao i Mario Tolić, ali da su obojica sada ubijeni.

Kalender je, također, ispričao da je Emir Hadžić bio dobar prijatelj Turkoviću, koji je, pak, vodio dvostruku igru.

Ramiz Delalić ponovo je spomenut na inicijativu Karkina. Kalender je precizirao da je Delalićev i Turkovićev odnos bio neprijateljski te da Šejla nije pisala o ubistvu Delalića zato što je Zijad Turković učestvovao u njegovoj likvidaciji.

Kalender je kazao da je svoje tvrdnje o Delaliću ukratko iznio inspektoru Vahidinu Šahinpašiću i da je spreman to potvrditi pred njim.

Zijad Turković i jučer je izveden iz sudnice tokom Kalenderovog odgovaranja na pitanja advokata Nijaza Zubana vezana uz pljačku 2,5 miliona maraka s Aerodroma Sarajevo. Turković je planuo kada je Kalender ustvrdio da je “Batica, koji je izvršio pljačku, ostao živ jer ga Zijad nije uspio ubiti“.

Turković je vraćen u sudnicu nakon što su svi advokati i optuženi završili sa svojim ispitivanjem.

Uprkos brojnim osporavanjima odbrane, Kalender se nije dao pokolebati te je objasnio zašto je u pojedinim momentima možda drugačije govorio, na šta je, kako je kazao, uveliko utjecala činjenica da je svoje izjave davao pod velikim stresom i u strahu za svoj život.

Kalender je ponovio da ga je bilo stid istražiteljima kazati da je nosio leš trudne žene (Marije Salas Kortez, op. a.) da bude zakopan i da zbog toga to nije spominjao u istrazi. Također je ukazao da je ubistvo Mithata Mekića i Bolivijke prijavio Tužilaštvu tri dana nakon njihove likvidacije. Svjedok je ustvrdio da on nema ništa protiv Semira Cerića Koketa, kojeg vrlo cijeni, ali da mu je žao što su Koketa tjerali da im pomaže.

Na iznenađenje Turkovićeve odbrane, tužilac Oleg Čavka jučer im je dostavio više tekstova koje je Šejla Turković pisala u listu “Express”, a Kalender je ponovio da su on i Zijad Turković Šejli pisali tekstove u vezi s pljačkom aerodroma, prikazujući Suada Glavinića žrtvom. Čavka je najavio da će tekstovi biti uloženi kao dokaz optužbe.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 2. novembar, kada će biti saslušani Danijel Planinčić i Dragiša Rajak, koji su s Tužilaštvom BiH postigli sporazum o priznanju krivice.

Mjesečno slali 150 kilograma heroina i do 70 kilograma kokaina

Kalender je jučer, također, prilikom ispitivanja odbrane Saše Stjepanovića govorio o velikim količinama droge koje je Turkovićeva zločinačka organizacija slala u Švicarsku i Španiju. Precizirao je da se mjesečno slalo 150 kilograma heroina i 50 do 70 kilograma kokaina. Drogu jedino nisu slali u Holandiju, odakle je dolazio kokain.

Karkin mu ostao dužan 40.000 eura

Advokat Karkin tokom ispitivanja svjedoka suočio se s kompromitirajućom izjavom Kalendera, kojeg je ranije zastupao u predmetima, da mu je ostao dužan 40.000 eura.

Karkin je, navodno, u jednom predmetu tražio novac da potplati dvoje sudija da bi iznudio puštanje na slobodu. Advokat Karkin ustvrdio je da je ovo primjer da “svjedok ne govori istinu“.

Turković: Šejla i Emir rekli su mi da su bili u vezi

Bahato, uz dosjetku da zbog “crvenog kartona” nije prisustvovao većem dijelu svjedočenja Isljama Kalendera, Turković je, nakon što su ga vratili u sudnicu, svojim pitanjima pokazao da su ga najviše pogodile izjave o ljubavnoj vezi Šejle i Emira Hadžića.

Ovdje je tema ko je j…. moju ženu, a ko nije. Ovo je diskreditacija moje žene. Šejla i  Emir rekli su mi da su bili u vezi “- kazao je Turković.

 

Selimovićevi mediji neuspješno pokušali izvršiti pritisak na sudije i tužioce  

Znakovito, uoči jučerašnjeg nastavka saslušanja svjedoka Isljama Kalendera mediji pod vlasničkom kontrolom državne mafije, odnosno ratnoprofiterske porodice Selimović, izvršili su direktan udar na pravosuđe, preciznije na državne tužioce Olega Čavku i Dianu Kajmaković, ali i Sudsko vijeće koje vodi proces protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića.

Turkovićeva supruga Šejla, naime, objavila je u biltenu “Oslobođenje” tekst kojim nastoji po svaku cijenu diskvalificirati tužioce Čavku i Kajmaković te bez ustezanja zaprijetiti sudijama Suda BiH.

Istovremeno, žestoko je klevetan i Fahrudin Radončić, jer je, prema tvrdnji Turkovićeve supruge i dokazane saučesnice u brojnim zločinima, vlasnik “Avaza” omogućio Državnom tužilaštvu uvid u njene tekstove u “Expressu” od 2007. godine pa nadalje. Neovisno o tome, Tužilaštvo BiH priložilo je Sudu više od deset tekstova koji potvrđuju da je Šejla Turković, zloupotrebljavajući poziciju novinara, članke pisala sa suprugom i tako namjerno skretala policijsku istragu sa zločina Zikine organizacije!

Kako drugačije shvatiti činjenicu da supruga vođe opasne mafijaške grupe, kojoj se optužnicom na teret stavlja pet ubistava, a dovodi se u vezu i s nizom drugih užasnih zločina, i dalje šeta Sarajevom i bez ikakvih sankcija atakuje na pravosuđe. Takvo nešto moguće je samo u onim društvima u kojima je mafija pod kapom vrha države, što je, nesporno, slučaj i u BiH. U svakoj drugoj demokratskoj zemlji, nakon bossa svi mafijaški kraci bili bi iza rešetaka. Stoga, o raspletu te nevjerovatne situacije ovisi i hoće li BiH biti pravna država ili će se i u budućnosti smrtne kazne izricati na bošnjačkim minderima.

 

Avaz/Informer.ba