BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Novi detalji otmice u Banjaluci: Dobili batina, pa se iskalili na dječaku

Trojica huligana otela su jedanaestogodišnjeg dječaka i bacila ga u Vrbas izrevoltirana jer su nešto ranije izvukla deblji kraj u uličnoj tuči, a dijete je bilo samo slučajna žrtva njihove obijesti.

Tek nakon pisanja “Nezavisnih” o brutalnoj otmici i pokušaju ubistva jedanaestogodišnjeg dječaka S.B. policija je javnosti uputila saopštenje.

Zbog otmice i bacanja u Vrbas dječaka, CJB Banjaluka priveo je K.P., N.B. i još jednog maloljetnika. Međutim, njihov identitet nisu željeli da saopšte.

Jedino što je, zasad, poznato je da surova trojka potiče iz problematičnih porodica, čiji su roditelji rastavljeni.

“Kada su se vraćali iz te tuče, slučajno su ugledali dječaka ispred zgrade, oteli ga i bacili u Vrbas“, dodao je izvor “Nezavisnih” blizak istrazi.

Kao epilog slučaja koji je šokirao Banjaluku, iz policije navode da osumnjičenu trojku terete za lakša krivična djela protipravno lišavanje slobode i nanošenje lakih povreda.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, izjavila je juče da je policija odmah po saznanju za slučaj bacanja maloljetnika u Vrbas, odnosno 11. novembra ove godine, pokrenula istragu.

U koordinaciji s banjalučkim Okružnim tužilaštvom preduzeli smo niz istražnih mjera i utvrdili da su izvršioci K.P., N.B. i jedno maloljetno lice, svi iz Banjaluke“, dodala je Markanovićeva.

Podsjetimo, trojica huligana otela su 11. novembra ove godine oko 14.40 jedanaestogodišnjaka ispred ulaza u zgradu u banjalučkom naselju Obilićevo.

Nakon otmice huligani su dječaka odveli do litice visoke 15 metara iznad rijeke Vrbas, udarili ga nogom u leđa, nakon čega je dječak pao u vodu, povrijedio glavu, ruke, kuk i noge.

Na sreću, dječak je uspio isplivati i ispričati sve roditeljima, iako su mu huligani prijetili da će ga ubiti ispred škole ako bude pričao šta su mu uradili.

Roditelji dječaka Željko i Dragana Branković tvrde da im institucije sistema ne žele pomoći te ih, kako kažu, tjeraju da pravdu uzmu u svoje ruke.

Brankovići su ispričali “Nezavisnim” i da su im u Centru za socijalni rad Banjaluka savjetovali da slučaj, odnosno huligane ostave na miru, jer su oni “štićenici Centra i djeca koja su imala težak život”.

Željko Branković juče je izjavio da je njegov sin u svojstvu oštećenog i u pratnji socijalnog radnika dao izjavu policiji.

U Centru za socijalni rad Banjaluka, pak tvrde da  ih policija do danas nije ni obavijestila o ovom slučaju, a bez službene zabilješke, poručuju, ne mogu ni biti uključeni u slučaj.

Međutim, šokirani su što su izostavljeni iz procedura, u koje je, po zakonu, trebalo da budu uključeni. Objašnjavaju da je podnošenjem izvještaja Tužilaštvu policija prekršila zakonske procedure kada je u pitanju postupanje s maloljetnim prestupnicima.

Snježana Vuksan iz Centra za socijalni rad Banjaluka objašnjava da Centar nema saznanja o imenima počinilaca krivičnog djela niti ih je, kako kaže, policija obavještavala o bilo kojim preduzetim radnjama, a što im je zakonska obaveza.

Centar postupa po službenoj zabilješci dostavljenoj od strane policije ili zahtjevu za dostavu socioanamnestičkih podataka od strane Okružnog tužilaštva. Nakon obavljenog dijagnostičkog postupka, sačinjava se izvještaj stručnog radnika s prijedlogom daljih mjera, koje su u najboljem interesu maloljetnika. Po odluci tužioca ili sudije, Centar pristupa sprovođenju izrečenih vaspitnih preporuka ili vaspitnih mjera“, objasnila je Vuksanova.

“Nezavisne” u Centru saznaju i da je policija napravila kardinalnu grešku jer prilikom ispitivanja osumnjičenog maloljetnika nije bilo socijalnog radnika, a što je prema zakonu obavezno.

“Spriječiti vršnjačko nasilje”

Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a RS, navodi da vršnjačko nasilje u RS, prema statistikama policije, nije u porastu, ali to ne znači da ne treba preduzeti sve potrebne mjere da bi se spriječila ova pojava.

Šikman je u obraćanju učesnicima okruglog stola “Vršnjačko nasilje” u Banji Vrućici, kod Teslića, istakao da se u sprečavanje ove pojave moraju uključiti svi segmenti društva, posebno porodica, ocijenivši da su vršnjačko nasilje i maloljetnička delinkvencija problem društva u cjelini.

Nezavisne/Informer.ba