Svijet Udarno Vijesti

Novi dokument na Wikileaksu: Amerikanci tražili od Španaca da utječu na Zlatka Lagumdžiju

Amerikanci su tražili krajem 2009. godine od španske diplomatije da pokuša ubijediti predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju da zauzme konstruktivniji stav u vezi s paketom ustavnih reformi, otkriva najnoviji dokument Stejt departmenta, koji je objavljen na internet-stranici Wikileaks.

Riječ je o zabilješci iz decembra 2009. godine o susretu zamjenika državnog sekretara SAD  James Steinberg i ministra vanjskih poslova Španije Miguel Angel u Vašingtonu.

Načelna podrška

Tada su u jeku bili pokušaji Španije, koja je bila predsjedavajuća EU, da oživi butmirski proces i pokuša dogovoriti paket ustavnih reformi s liderima političkih stranaka. No, sudeći prema dokumentu s tog sastanka, Amerikanci su dali načelnu podršku, ali nisu bili pretjerano zagrijani za špansku inicijativu.

Stajnberg je pojasnio da tri lidera nisu prihvatila butmirski paket, Haris Silajdžić, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija. Nije vjerovatno da će Silajdžić prihvatiti bilo kakav tekst, Dodik je javno govorio da želi dogovor, ali se nije konkretno uključio, a Lagumdžija je odbacio paket u cijelosti. Stajnberg je zatražio od Moratinosa da pokuša Lagumdžiju ubijediti da zauzme konstruktivniji stav” – piše u dokumentu koji potpisuje Hillary Clinton, šefica američke diplomatije.

Stajnberg i Moratinos tada su najviše razgovarali o BiH. Španac je želio sredinom februara 2010. godine pozvati bh. lidere u Madrid na razgovore, ali se Stajnberg tome usprotivio, kazavši kako nije dobro da se lideri “odvajaju predaleko od svog biračkog tijela”.

Široki dogovor

Ako dođe do neuspjeha, sve reforme mogle bi doći u pitanje. Prije takvih velikih sastanaka treba osigurati postizanje dogovora” – upozorio je Stajnberg.

Kao što je poznato, veliki sastanak u Madridu nikada se nije dogodio, iako su lideri pojedinačno putovali u Španiju na razgovore.

Amerikanci su i tada imali stav da, ako nije moguće postići široki dogovor o ustavnim promjenama početkom 2010. godine, sve treba ostaviti za poslije oktobarskih izbora, prenosi Port.ba.

 

Informer.ba