Politika Udarno Vijesti

Novi ministar Oručević: Nastavit ću tamo gdje je Suljagić stao

Upoznat sam o impresivnom radu i doprinosu dosadašnjeg ministra obrazovanja, nauke i mladih Emira Suljagića i za mene će biti dodatni izazov da nastavim gdje je ministar Suljagić stao, kazao je danas u izjavi za novinare novoimenovani ministar obrazovanja, nauke i mladih Fahrudin Oručević.

Za sebe mislim da sam čovjek od kontinuiteta te da ću nastaviti tamo gdje je stao kolega Suljaguć, a posebno što se radi o obrazovanju koje je veoma važan segment društva“, dodaje Oručević.

Podsjetio je da je upravo obrazovanje jedno od stožera potpisnica Platforme, koja je kao takva dobila povjerenje građana, te je ministar Oručević svjestan značaja i važnosti obrazovanja za građanstvo, kanton i državu najavio da će na tom fonu i nastaviti raditi.

Oručević je za novog ministra imenovan na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevu, kada mu je 26 zastupnika dalo podršku, prethodno razriješivši dužnosti dosadašnjeg ministra Suljagića.

Fahrudin Oručević je redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, kao i predavač na Sarajevo School of Science and Technology. Područja njegovog naučnog interesa su informacioni sistemi, kompjuterizacija obrazovnog sistema i zvaničnih institucija, učenje na daljinu i online učenje.

Skupština KS: Usvojena ostavka Suljagića, Oručević novi ministar

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas su imenovali za novog ministra obrazovanja, nauke i mladih KS-a u Vladi KS-a Fahrudina Oručevića, a te dužnosti razriješili dosadašnjeg ministra Emira Suljagića, koji je neopozivu ostavku na ovu dužnost podnio 10. februara.

Fahrudin Oručević je redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, kao i predavač na Sarajevo School of Science and Technology. Diplomirao je 1975., a magistrirao 1981. na Elektrotehničkom fakultetu. Doktorirao je na beogradskom Fakultetu rudarstva i geologije 1990. godine.

U njegovoj profesionalnoj biografiji piše da su područja njegovog naučnog interesa informacioni sistemi, kompjuterizacija obrazovnog sistema i zvaničnih institucija, učenje na daljinu i online učenje.

Iako je predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić zamolila zastupnike da o ličnoj i neopozivoj ostavci ministra Suljagića ne raspravljaju budući da se radi o ličnom stavu, zastupnici su ipak, i oni koji se nisu slagali s mnogim njegovim odlukama, izražavali stav da način na koji je došlo do ostavke nije primjeren.

Zastupnik Predrag Kojovoć (Naša stranka) naglasio je da ostavka Suljagića nije tehničko – proceduralna stvar, izražavajući stav niko zbog prijetnji koje su mu upućene ne smije odstupiti od svoje dužnosti. Podsjećanja radi, ministru Suljagiću ranije je upućeno prijeteće pismo s metkom.

Dopredsjedavajući Kemal Ademović (SDA) radi prekida rasprave pozvao je da zbog funkcioniranja ministarstva, zastupnici prihvate ostavku i imenuju novog ministra da bi on mogao nastaviti posao koji je u reformi obrazovanja počeo Suljagić.

Nakon prihvatanja ostavke s 20 glasova ZA, šest suzdržanih i četiri glasa protiv Malić i premijer Fikret Musić javno su zahvalili dosadašnjem ministru Suljagiću na nastojanjima da suštinski i sveobuhvatno provede reformu obrazovanja.

Suljagić je osoba s kojom se dobro sarađivalo, osoba izuzetnog kapaciteta i inteligencije, osoba s kojom smo se i šalili i posvađali, ali kada mi je obrazložio razlog svoje ostavke kazao sam da nemam pravo komentirati takvu odluku“, dodao je Musić.

Ocijenio je da će novoimenovani ministar Oručević nastaviti provoditi reformski proces na opće zadovoljstvo i dobrobit svih učenika, studenata i uposlenika obrazovnog sistema.

Oručević je dao svečanu zakletvu, nakon čega je uslijedila kratka pauza za čestitanje novom ministru.

 

Fena/Informer.ba