Izdvojeno Region Vijesti

Novi Pazar: Pronaći rješenje i smiriti strasti

Nevladine organizacije iz Sandžaka pozvale su državni vrh Srbije da uspostavi dijalog i pronađe rješenje koje će smiriti strasti u ovom području i uticati na jačanje povjerenja među građanima.

One ističu da se u Sandžaku pogoršava sveukupna situacija i ukazuju na svakodnevnu neizvjesnost, duboke vjerske i političke podjele, učestale napade na branioce ljudskih prava, opštu nesigurnost svih građana i sve evidentnije kršenja ljudskih i građanskih prava.

Pitanje stanja u Sandžaku traži hitno rešavanje i iz razloga što ovakva situacija i podjele ostavljaju dubok trag i unose veliki razdor među stanovništvom u ovom regionu, ali i šire“, navode Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar “DamaD” i “Urban In”.

Od vjerskih lidera očekuju odgovornost, uzdržanost, spremnost na dijalog, smjernost i toleranciju i poštovanje prava svih građana i ističu da se diskriminacija, koja je najčešći oblik kršenja ljudskih prava, ipak ne može okarakterisati kao “državni teror“.

Sve tri organizacije ukazuju na problem formiranja Nacionalnog savjeta Bošnjaka i podjelu Islamske zajednice kao bazične infrastrukture u Sandžaku, koji treba prevazići.

Svebošnjački sabor Sandžaka na čelu s muftijom Muamerom Zukorlićem optužio je vlasti u Beogradu da ih “teroriše i do brutalnosti sprovodi diskriminaciju protiv Bošnjaka“.

Srna/Informer.ba