Region Udarno Vijesti

Novi Pazar: Svi uhapšeni pušteni nakon informativnog razgovora

Sedamnaest osoba koje su jutros privedene na području Novog Pazara pod sumnjom da su povezane sa vehabijom Mevlidom Jašarevićem, napadačem na ambasadu SAD u Sarajevu, puštene su nakon informativnog razgovora, javili su beogradski mediji.

U policijskoj akciji protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, koja je počela rano jutros na 18 lokacija, privedeno je 17 lica. Iz MUP-a je ranije saopštio da je u prostorije Policijske uprave u Novom Pazaru privedeno 12 lica sa teritorije Novog Pazara, po dva iz opština Tutin i Sjenica i jedan državljanin BiH.

U akciji je pronađeno 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 CD diskova, oko 30 audio kaseta, oko 50 SMS kartica, veći broj kompakt diskova, jedna video kamera sa 17 kaseta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablju, nekoliko bejzbol palica, kao i literatura koja opisuje i propagira ideje vehabističkog pokreta.

Akciju su izveli žandarmerija, služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije, nakon što je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, pripadnik vehabijskog pokreta, juče pucao na ambasadu SAD u Sarajevu.

U MUP-u Srbije je potvrđeno da je sinoć povećan stepen bezbjednosti ispred ambasade SAD u Beogradu, duž cijele Ulice kneza Miloša, u kojoj se, osim američke ambasade, nalazi i više drugih diplomatskih objekata.

 

Srna/Informer.ba