Svijet Udarno Vijesti

Novi potres jačine 4,5 stepeni pogodio SAD

Novi potres jačine 4,5 stepeni dogodio se u četvrtak na obali Sjedinjenih Američkih Država, dva dana nakon najsnažnijeg potresa koji je ikada pogodio istok zemlje, saopćio je Američki institut za geofiziku (USGS).

Epicentar potresa je bio osam kilometara južno od Minerala, u Virdžiniji, epicentra potresa jačine 5,8 koji se dogodio u utorak, ili 133 kilometra od Washingtona.

Lokalni mediji su javili da su stanovnici Washingtona i Marylanda osjetili novi potres, prenio je AFP.

Nakon potresa u utorak, život se vratio u normalno stanje u glavni američki grad, gdje rade metroi, autobusi i vozovi, ali gdje su škole i nekoliko ministarstava zatvoreni zbog pregleda.

Jedan od simbola američkog glavnog grada, Vašingtonski spomenik, obelisk visine 169 metara koji se uzdiže iznad National Malla, velike gradske saobraćajnice, zatvoren je za javnost zbog pregleda.

Nekoliko ministarstava u glavnom gradu također je zatvoreno, kaona primjer ministarstvo rada, poljoprivrede i unutarnjih poslova.

Gradska katedrala pretrpjela je “znatne štete”. Dijelovi njenih neogotičkih vrhova su se srušili, a otkrivene su vanjske pukotine na vrhu spomenika.

 

Fena/Informer.ba