Region Udarno Vijesti

Novi Sad: Učenice oralno zadovoljavaju vršnjake, u zamjenu za užinu?

Koliko ima istine u tvrdnjama da se u nekim novosadskim školama đaci perverzno ponašaju. Đaci ukazuju na brojne slučajeve oralnog seksa, direktori sve negiraju.

Oduvijek su đačke simpatije “sijevale” na velikim odmorima, u školskim hodnicima i dvorištima, a ne tako davno najveći prestup bio je kada profesori zateknu đake da puše cigarete. Novo vrijeme uvelo je u škole džoint, pa i teže droge, a sudeći po nekim svjedočenjima, učenicima nisu strane ni perverzije.

U pojedinim novosadskim srednjim školama bilo je, navodno, slučajeva da učenice tokom velikog odmora u svlačionicama ili školskim toaletima oralno zadovoljavaju svoje vršnjake. Kao “nagradu”, one navodno, dobijaju užinu ili cigarete.

Predsjednik aktiva direktora srednjih škola i direktor Tehničke škole, Stanko Matić, tvrdi da su ovakve priče – prenaduvane.

– Mislim da su to dječje priče, koje potiču uglavnom od dječaka, a da one u praksi ne postoje. Možda se i dogodilo jednom-dvaput, ali ne mogu da povjerujem da je toliko omasovljeno, barem ja nemam takvu informaciju – kaže Matić za “Novosti”.

Učenica trećeg razreda jedne strukovne srednje škole J.S. (17) kaže da joj je poznata igra “kameno lice”, kao i učenici koji učestvuju u takvim igrama.

– Već godinu dana se ova igra praktikuje u nekoliko škola, a najčešće se upražnjavala zimi, u popodnevnoj smjeni, jer već poslije 16 časova pada mrak – kaže J.S. – Nekoliko dječaka oformi krug, djevojčice kleknu ispred njih, a dječaci imaju “zadatak” da sve vrijeme “igre” ne mijenjaju izraz na licu.

Kako J.S. objašnjava, u igri učestvuju učenici iz više razreda, a svi koji pristanu važe za “face” u razredu.

– U susjednoj školi, nedavno je ova “igra” snimljena mobilnim telefonom, pa su sada svi u strahu da snimak ne osvane na internetu.

Izvor “Novosti” blizak novosadskoj policiji tvrdi kako je vijest o “kamenom licu” i pružanju oralnog seksa po cijeni užine stigla i do uprava svih škola u kojima se to radi, ali da se, zbog čuvanja renomea, naročito pred upis nove generacije đaka, takve stvari zataškavaju.

Šef Odjeljenja za suzbijanje maloljetničke delinkvencije Nenad Erdeljan kaže, za “Novosti”, kako od 2010. godine, kada je zabilježen prvi slučaj snimanja seksualnog odnosa u svlačionici škole, koji je potom proslijeđen putem mobilnog telefona većini đaka, policiji nije prijavljen nijedan novi.

– Sve i da jeste, seksualno opštenje, ukoliko je na dobrovoljnoj bazi, može samo da se podvede pod nepristojno ponašanje i policija, po zakonu, nema osnova za podnošenje krivične prijave – kaže Erdeljan. – Ne kažem da tu nema disciplinske odgovornosti škole, inspekcije, pa i samih učenika, ali policiji prijave zbog seksa ne stižu često.

Ni prosvjetnoj inspekciji slični događaji do sada nisu prijavljivale ni škole, a ni roditelji.

– Ukoliko su te informacije tačne, što ne bi bilo ni čudno, trebalo bi pokrenuti javnost, pa i učenike da o tome progovore, jer se ne bi smjelo dozvoliti da mladi ljudi misle kako je takvo perverzno ponašanje normalno – kaže glavni prosvjetni inspektor Ljiljana Srđanov.

 

Nezavisne/Informer.ba