Izdvojeno Politika Vijesti

Novi saziv Vijeća ministara idućeg mjeseca

BiH bi novi saziv Vijeća ministara trebalo da dobije u septembru, rekao je za Nezavisne novine Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH.

“Postoje naznake da se možemo dogovoriti u vezi sa nekim osnovnim načelima, počev od Vijeća ministara, na način da se priznaje da je BiH država tri konstitutivna naroda i da se poštuje njihov interes da imaju svoje predstavnike u vlasti”, rekao je on i dodao da očekuje dogovor i na nivou izvršne vlasti Srednjobosanskog kantona, na čemu je HDZ BiH posebno insistirao.

Rekao je i da je optimista da bi moglo doći i do rješenja problema konstituisanja Vlade FBiH, koju dva HDZ-a ne prihvataju, jer smatraju da je formirana protivzakonito.

S druge strane, Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da će razgovora u septembru sigurno biti, ali da nije sigurno da će biti postignut dogovor.

“Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija i dalje nastavlja svoju igru. Konstituisanje Savjeta ministara je još i lakši dio problema, jer se otvara problem konstituisanja Vlade FBiH. Čim bude postignut dogovor na nivou Savjeta, Hrvati će sigurno otvoriti pitanje nelegalne vlade”, rekla je ona.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, umjereni optimista kada je riječ o postizanju dogovora u vezi sa formiranjem novog saziva Savjeta ministara u septembru, ističe da je to pitanje apsolutni prioritet stranaka iz RS.

“Na izvjestan način može biti očekivano da bi formiranje vlasti na nivou BiH moglo olakšati rješenje preostalih pitanja u FBiH”, rekao je on i dodao da je i do sada kriza uzrokovana odnosima između Bošnjaka i Hrvata u FBiH.

Da što prije započnu razgovori insistira SAD, tvrdi potpredsjednik ove stranke Senad Šepić, koji ističe da je SDA spremna na kompromis i da neće otežavati postizanje dogovora kada se radi o Vijeću ministara i formiranju kantonalnih vlada. Što se tiče Vlade FBiH, rekao je da za SDA ne dolazi u obzir njena rekonstrukcija, te da Vlada radi na rješavanju svakodnevnih problema građana.

“S obzirom na to da su neki lideri na godišnjim odmorima, očekujemo da razgovori mogu početi oko 1. septembra”, rekao je on.

Naši sagovorici, međutim, ne žele u ovom trenutku govoriti o eventualnim pozicijama, pojašnjavajući da je to predmet predstojećih razgovora. Ističu da bi spekulisanje i baratanje imenima i ministarskim pozicijama uoči razgovora samo moglo pokvariti atmosferu i ugroziti postizanje dogovora.

U ovom trenutku još nije izvjesno da bi SDP BiH odustao od pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a nejasno je i da li su spremni da pristanu da ministarstvo spoljnih poslova dobije Srbin iz bloka SNSD – SDS, kao i da odustanu od toga da jedno ministarsko mjesto dobije Hrvat iz redova “platformaša”.

SNSD i SDS i dalje insistiraju na ministarstvu spoljnih poslova i na još tri ministarska mjesta. Iako se spekuliše da bi ministarstvo spoljnih poslova pripalo SDS-u, zvaničnih potvrda o tome nema. Jedino se zna da će se rukovodstvo dviju stranaka sastati za desetak dana, a da bi tema mogla biti raspodjela fotelja uoči očekivanih stranačkih konsultacija početkom narednog mjeseca.

Za blok HDZ – HDZ 1990 i dalje je ključna pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara. Očekuje se da će pristati na to da dobiju još dva ministarska mjesta, od kojih bi jedno moglo biti Ministarstvo transporta i komunikacija, koje i sada drže, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba