Politika Udarno Vijesti

Novi sukob SDA i SDP-a zbog RTV FBiH

Izbor članova Upravnog odbora RTV FBiH i usvajanje statuta te medijske kuće razlozi su novog sukoba koalicionih partnera u vlasti FBiH, SDP BiH i SDA.

U ovim strankama međusobno se optužuju za opstrukcije u rješavanju problema u RTV FBiH pa tako u SDA tvrde da su poslanici SDP-a u Parlamentu FBiH oborili imenovanje članova Upravnog odbora ove kuće jer za člana nije predložen Mirsad Ćatić, čime je UO ostao nepopunjen nakon isteka mandata dvojici članova.

U SDP-u, sa druge strane, optužuju SDA da je zbog njihovog politikanstva iz parlamentarne procedure povučen statut RTV FBiH kao jedan od ključnih dokumenata po kojima radi.

Sudeći po izjavama njihovih poslanika u Predstavničkom domu, statut RTV FBiH ponovo će biti na dnevnom redu nakon imenovanja UO, a najvjerovatnije će za ovo biti raspisan novi konkurs.

U SDA tvrde da su poslanici SDP-a oborili imenovanje članova UO ove kuće, jer za člana nije predložen Mirsad Ćatić, a SDP optužuje SDA da je zbog njihovog politikanstva iz parlamentarne procedure povučen statut RTV FBiH

Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za člana UO RTV FBiH iz reda bošnjačkog naroda predložila je Šabana Nurića, a iz reda srpskog naroda Bojana Bošnjaka. Ćatić nije prošao proceduru, jer je Komisija za izbor i imenovanja ocijenila da je u sukobu interesa s obzirom na to da radi u RTV FBiH.

“Po Zakonu o RTV FBiH, statut donosi Upravni odbor uz prethodnu saglasnost Parlamenta FBiH, ali za njega moraju glasati sva četiri člana. Najprije treba popuniti Upravni odbor pa onda ići sa statutom. To je bila i glavna zamjerka većine poslanika, zbog čega je postojeći UO odlučio iz procedure povući statut“, rekao je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika SDP-a, potvrdio je da imenovanje predloženih članova UO nije podržano zbog Ćatića, jer je Ćatić bio dikriminisan. Tvrdi da bi isto uradili i da je bila riječ o bilo kojem drugom kandidatu.

“Sa Ćatićem nemamo mnogo zajedničkog, tako da su netačne tvrdnje da ga SDP želi u UO. Nikoga ne favorizujemo. U vezi sa predloženim kandidatima nemamo ništa protiv, ali nismo podržali prijedlog, jer je Ćatić bio diskriminisan. Komisija za izbor i imenovanja je većinom glasova zaključila da je on u sukobu interesa, ali nije njen mandat da to određuje. Ćatić se obratio ombudsmanima BiH, koji su rekli da je to diskriminacija. Još nije dobio odgovor iz CIK-a“, dodao je Selimović.

Tvrdi da je statut RTV FBiH mogao biti usvojen, jer je po zakonu aktuelni saziv UO legitiman i njegovi članovi obavljaju dužnost do izbora novih, ali da je povučen zbog “previše politikanstva drugih stranaka, prije svega SDA”, bez čijih poslanika statut ni ne može biti prihvaćen u Parlamentu FBiH.

Za člana UO RTV FBiH iz reda bošnjačkog naroda predložen Šaban Nurić, a iz reda srpskog naroda Bojan Bošnjak

“Naš je kompromisni prijedlog da prvo idu izmjene Zakona o RTV FBiH, zatim imenovanje članova UO pa na kraju statut”, rekao je Selimović.

Istakao je da će morati ići novi konkurs za članove UO RTV FBiH iako je Safet Kešo, predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanja i poslanik SDA, rekao da neće ići na novi konkurs nego će poslati isti prijedlog kandidata Parlamentu FBiH.

Taj isti prijedlog opet neće dobiti podršku”, dodao je Selimović.

Imenovanja u BHRT-u

Upravni odbor BHRT-a će najvjerovatnije na sjednici 13. februara donijeti odluku o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora BHRT-a, kazali su u Upravnom odboru ove kuće.

Ovo će uslijediti nakon tri smjene Mehmeda Agovića sa pozicije generalnog direktora i sudskih procesa koji su zbog toga vođeni.

Istovremeno je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije odlučilo ponovo raspisati konkurs za imenovanje članova UO BHRT-a iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Mandat članovima UO istekao je prije dvije godine, a Vijeće RAK-a odbijalo je provesti zaključke oba doma bh. parlamenta da ponovi konkurs nakon što predložena rang-lista kandidata nije prihvaćena u parlamentu BiH.

 

Nezavisne/Informer.ba