Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Novi talas poskupljena u BiH

Građane BiH već od ovog pa u narednim mjesecima očekuje novi talas poskupljenja životnih namirnica, prvenstveno mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera i higijenskih proizvoda.

Potvrđeno je to iz više izvora, pa je tako Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kazao da je neminovno da meso poskupi u julu i augustu, prvenstveno zbog drastično smanjene proizvodnje. On je podsjetio da su se takva poskupljenja već desila u susjednoj Srbiji, pišu Nezavisne novine.

“Prema mojim procjenama, u prvom naletu meso će poskupiti bar za deset posto, a vidjećemo koliko će još dodatno otići ova cijena. Vidite kakva je situacija u Srbiji i koliko nedostaje stočnog fonda kada su u pitanju svinje, a kod nas je situacija još gora i imamo mnogo manje svinja”, istakao je Maljčić.

On je naveo da je glavni razlog nerentabilnost, zbog čega se mnogi proizvođači odlučuju na ukidanje proizvodnje.

“Sa trenutnom cijenom od 3,3 marke po kilogramu žive vage, mi samo propadamo i samo nas povećanje cijene može spasiti”, tvrdi Maljčić.

U Udruženju proizvođača mlijeka RS kazali su da će sigurno doći do poskupljenja mlijeka ukoliko se ne poveća premija za mlijeko, s obzirom na to da je povećana cijena u drugim zemljama.

“Mi tražimo od nadležnih da nam još povećaju premiju da ne bismo morali da povećavamo cijenu mlijeka i da tako izbjegnemo udar na potrošače. U narednom periodu ćemo vidjeti šta će se desiti”, navode u Udruženju.

Dijana Milanković, portparol “Delta Maxija” Banja Luka, potvrdila je da od dobavljača trenutno imaju najavljeno povećanje cijene pojedinih vrsta deterdženata za veš i omekšivača.

“Kada je riječ o prehrambenim proizvodima nemamo takve najave od strane dobavljača. Naprotiv, u zadnje vrijeme neki proizvodi, određene vrste brašna i ulja, su pojeftinili”, navela je Milanković, pišu Nezavisne novine.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu prava potrošača BiH, govori da je evidentno da će se situacija s talasom poskupljenja u Srbiji odraziti i na BiH jer naša država skoro i nema domaću proizvodnju i zavisi od stanja u zemljama u okruženju.

“Već sada su neki proizvodi skuplji, na primjer neki začini i čajevi, a u neradnom periodu će dodatno poskupiti šećer, ulje, higijena i one osnovne namirnice, koje se najviše i kupuju. Još se ne zna da li će cijena brašna ostati nepromijenjena jer se ne zna kakav je rod u svim zemljama u okruženju, što će formirati i cijenu brašna”, objasnio je Lakota.

On je naveo da je ukupna potrošačka korpa u BiH u prvoj polovini godine skuplja za oko 3,6 posto.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS kazao je da bi bilo logično da namirnice pojeftine ili da bar dalje ne poskupljuju, ali da je teško procijeniti šta će trgovci uraditi.

“Kada trgovci jednom dostignu određenu poziciju sa cijenama teško se toga odreknu ili smanje cijene neosjetno za džep građana, tako da sam skeptičan, što se tiče pojeftinjena”, kazao je Petrović.

 

Informer.ba