BiH Izdvojeno Vijesti

Novi udar na plate!

Priča oko štrajka Granične policije i državnih službenika u Bosni i Hercegovini, čak i nakon gotovo pet mjeseci, i dalje je aktuelna.

U štrajk je Granična policija stupila 30. aprila ove godine, nakon najave da će im biti smanjene plate, a zatim su se štrajku priključile i ostale državne institucije, ujedinjene u jedan sindikat – Reprezentativni. Pregovori sa Vijećem ministara razvlačili su se sedmicama, dok se nisu uspjeli dogovoriti. Međutim, dogovor koji je postignut između Vijeća ministara i tadašnje uprave, predsjednika Reprezentativnog sindikata Jure Bilića i predsjednika Upravnog odbora Hajrudina Hasanovića, nisu prihvatili državni službenici pa su, na jedva dogovorenoj vanrednoj sjednici Sindikata smijenili i Bilića i Hasanovića.

Na njegovo mjesto imenovan je Radenko Mirković iz Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose. Međutim, Bilić je kazao kako ta smjena nije legalna ni legitimna, te kako on ne priznaje tu odluku, ali Mirković već planira sljedeće korake kao novi predsjednik Sindikata.

Sljedeći korak nam je primopredaja i preuzimanje pečata od Bilića. Skupština koja je zasjedala validna je i donijela je odluku o smjeni. Prvo ćemo da vidimo koje su zakonske forme, da vidimo na koji je način bio potpisan dogovor, a zatim ćemo uključiti finansijske eksperte da uđu u Sindikat, pošto svih ovih godina nije bilo finansijskog izvještaja, kazao je Mirković.

Sindikat Granične policije nikada nije želio da ulazi u Reprezentativni sindikat, pa su pokušavali sami da se izbore za svoja prava. Međutim, to im baš i nije išlo od ruke. Naime, na pregovorima sa predstavnicima Vijeća ministara nije postignuto ništa. Vijeće ministara nije željelo da ispuni njihove zahtjeve, ali ni Sindikat nije želio odustati od istih. A tražili su, i dalje traže, da se njihove plate ne smanjuju.

Na prošlosedmičnoj konferenciji za novinare Ahmed Turčinović, zamjenik predsjednika Sindikata GP-a, kazao je kako imaju neprovjerene informacije kako Vijeće ministara namjerava i naredne godine da smanjuje plate policijskim službenicima, da im ukine topli obrok i troškove prevoza, tako što bi ih uračunali u platu, što oni smatraju direktnim udarom na pripadnike policijske službe.

Ministarstvo finansija je u izradi prijedloga za narednu godinu planiralo da ukine naknade za topli obrok i prevoz policijskim službenicima. Ukoliko bi do toga došlo, to bi mnogo uticalo na brojne službenike kojima je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada, koji svakodnevno moraju putovati da bi došli do posla. Smatram da bi onda došlo do masovnog odlaska graničnih policajaca u neke druge policijske službe, što ne bi nikome odgovaralo, kazao je dopredsjednik Sindikata Svevlad Hoffman.

Oslobođenje/Informer.ba