Svijet Udarno Vijesti

Novi vođa Sjeverne Koreje prikazan kao “vojni genije”

Državna televizija Sjeverne Koreje opisala je danas novog lidera Kim Jong-una kao “vojnog genija” i prikazala ga kako vozi tenk, sjedi u kokpitu borbenog aviona i druželjubivo razgovara sa vojnicima na način koji nije bio karakterističan za njegovog pokojnog oca.

U dokumentarcu državne televizije navodi se da je Kim, koji ima manje od trideset godina, nadgledao probno lansiranje rakete dugog dometa domaće proizvodnje 2009. godine .

“Odlučan sam da uđem u rat ako se neprijatelj usudi da presretne ovu raketu”, rekao je tom prilikom Kim, tvrdi se u televizijskom izvještaju.

Današnja emisija počela je snimkom na kojem Kim jaše bijelog konja, u pozi u kojoj je njegov pokojni otac često prikazivan na propagandnim muralima širom zemlje. Nije poznato kada i gdje su snimci napravljeni.

Državni mediji pokušavaju da prikažu novog vođu kao čvrstu osobu i lidera sposobnog da komanduje armijom od 1,2 miliona vojnika, koja je jedna od najvećih na svijetu i ključna za konsolidaciju njegove vlasti.

Mladi Kim naslijedio je svog oca Kim Jong-ila, koji je umro 17. decembra. On je zvanično preuzeo očevu funkciju na čelu vojske i još nekoliko položaja u vladajućoj partiji.

Sjevernokorejski mediji od prikazuju mladog Kima kao “velikog nasljednika” očeve politike “vojska prije svega”, koja je usmjerena na jačanje vojne moći.

Iako se u izvještajima tvrdi da je Kim diplomirao na najuglednijoj vojnoj akademiji u Pjongjangu, nema nagovještaja da je služio vojsku.

Razvoj sjevernokorejskog nuklearnog oružanog programa i testiranje projektila dugog dometa zemlji su donijeli ekonomske sankcije koje su produbile izolaciju i siromaštvo.

 

Srna/Informer.ba